Volledig scherm
Foto ter illustratie. © shutterstock

Engeland sluit grens voor eikenprocessierups

VideoEngeland gaat op korte termijn de import van grotere eiken uit alle landen van de Europese Unie verbieden om te voorkomen dat de eikenprocessierups ook daar oprukt. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit (NVWA). Het verbod gaat voor het gehele Verenigd Koninkrijk gelden.

De NVWA meldt dat Engeland meerdere vondsten van deze irritatie veroorzakende rupsen heeft gedaan op bomen die het afgelopen jaar door Nederland zijn geleverd. De bomen zijn afkomstig van zeker 7 verschillende bedrijven verspreid over Nederland. “Het VK wil voorkomen dat er nog meer bomen met deze rupsen binnenkomen en heeft daarom de eisen aangescherpt”, aldus de NVWA.

Het verbod gaat gelden voor alle bomen van het soort Quercus, uitgezonder de Quercus Suber, met een omtrek van meer dan 8 centimeter op een hoogte van 1,2 meter. De exacte ingangsdatum is op dit moment nog niet bekend. Kleinere eikenbomen mogen het land nog wel in.

Inspectie

De MVWA vraagt Nederlandse kwekers om bomen zeer zorgvuldig te inspecteren op aanwezigheid van de rups. “De NVWA adviseert kwekers en handelaren dringend om per direct zeer terughoudend te zijn met export van grotere eiken naar het Verenigd Koningrijk en naar Ierland; ook voor Ierland gelden ZP vereisten. Verwacht wordt dat binnen enkele dagen de eerste motten gaan vliegen en eitjes worden afgezet", aldus de NVWA.

De eikenprocessierups komt slechts op beperkte schaal voor in het Verenigd Koninkrijk en men wil nieuwe introducties voorkomen.

Hoe zit het met de eikenprocessierups? En is er wat aan te doen? Bekijk het in de video hieronder.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.