Eddie Jonker, oud-directeur van Vredestein, Blijdenstein Willink,  Engelandvaarder en stichter museum Engelandvaarders is dinsdag op 99-jarige leeftijd overleden.
Volledig scherm
Eddie Jonker, oud-directeur van Vredestein, Blijdenstein Willink, Engelandvaarder en stichter museum Engelandvaarders is dinsdag op 99-jarige leeftijd overleden. © Carlo ter Ellen

Engelandvaarder en oud-directeur Vredestein Eddie Jonker (99) overleden

ENSCHEDE - Engelandvaarder en voormalig directeur van Vredestein en Blijdenstein Willink Eddie Jonker is dinsdag op 99-jarige leeftijd overleden. Jonker woonde de laatste jaren van zijn leven in Wassenaar. 

Eddie Jonker bracht zijn jongste jaren door in Frankrijk en Nederland. Hij zat in Hilversum op de lagere school en deed eindexamen aan Het Nieuwe Lyceum. Daarna werkte hij bij een bank. In 1943 vertrok Jonker naar Engeland waar hij bij de Royal Air Force kwam.

Oorlogsheld

Als Engelandvaarder vocht Eddie Jonker (99) met de RAF tegen de Duitsers. Na de oorlog woonde hij zestig jaar in Twente. Hij bleef instructeur op Vliegbasis Soesterberg. 

Vredestein

In 1946 verhuisde hij naar Twente met Erik Schiff, de kleinzoon van de oprichter van de Vredestein-bandenfabriek. Hij werd er in 1964 directeur en opende zeven buitenlandse vestigingen. Toen Vredestein in 1974 door Goodrich werd overgenomen, werd hem verzocht nog twee jaar te blijven. Daarna werd hij directeur bij Blijdenstein Willink. 

Ziekenhuisfusie

Na zijn pensionering was Jonker betrokken bij de fusie van drie ziekenhuizen en hij was interim manager bij de Hogeschool Enschede. Hij was ook betrokken bij de oprichting van het Museum Engelandvaarders dat in 2015 in Noordwijk door koning Willem-Alexander werd geopend.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.