Volledig scherm
Herman Hendriks strijdt voor meer standplaatsen voor woonwagens in Enschede. © Annina Romita

Enschede gaat Rijk en provincie om hulp vragen bij aanleg woonwagenplekken

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat in Den Haag en bij de provincie Overijssel ‘steun zoeken’ bij het aanleggen van nieuwe woonwagenplekken. 

Dat laat wethouder Jeroen Diepemaat weten in een mail aan de protesterende woonwagenbewoner-zonder-wagen Herman Hendriks. ‘Samen met andere gemeenten die tegen hetzelfde probleem aanlopen’, aldus Diepemaat. Wat is dat probleem: er is gewoon geen geld voor, aldus de wethouder. 

Actie 

Enschedeër Herman Hendriks voert al een week actie met een camper aan de Usselerhalte. Hij eist dat de gemeente nu echt begint aan het beloofde locatieonderzoek. De gemeenteraad droeg kort voor de zomer het college op om daar werk van te maken, maar dat is nog niet gebeurd. Het onderzoek richt zich alleen op mogelijke locaties, het gaat nog niet om de werkelijke aanleg van de plaatsen. Maar wethouder Diepemaat meent dat het één niet zonder het ander kan. 

Duidelijkheid 

Diepemaat stelt dat er geen locatieonderzoek gedaan kan worden zonder direct ook geld vrij te maken voor de aanleg van nieuwe staplaatsen, want dat verwachten de mensen die in een woonwagen willen volgens hem. Ook de omwonenden van de locaties die uit het onderzoek naar voren komen, willen daarna snel duidelijkheid, vermoedt Diepemaat. ‘Daarom zijn wij van mening dat we voordat we met een locatieonderzoek beginnen, er eerst een uitspraak van uw raad hoort te liggen over de bereidheid om binnen de begroting ruimte te vinden voor een eenmalige uitgave van ongeveer 1,7 miljoen.’ Dat zijn volgens de wethouder de kosten inclusief werkelijke aanleg van zo’n twintig nieuwe plekken. 

Uitstel

Het college vindt zelf overigens dat het allemaal uitgesteld moet worden tot er ooit weer meer geld beschikbaar is. ‘De financiële situatie van de gemeente is niet zodanig dat dit naar onze mening nu al mogelijk is.’ De wethouder stelt de gemeenteraad daarom voor de keuze: het hele bedrag toch ineens toezeggen of alles uitstellen. In het eerste geval moet dan wel ruimte worden gemaakt in de begroting voor 2020, want daarin is geen rekening gehouden met een uitgave van bijna 2 miljoen. Een derde mogelijkheid is toch het onderzoek eerst uitvoeren en op een later moment geld vrijmaken voor de werkelijke aanleg. De kwestie staat maandag op de agenda van de Stedelijke Commissie, de vergadering is in het stadhuis om 19.00 uur. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.