De bestrijding van de rups vorig jaar op de Twente Safety Campus.
Volledig scherm
De bestrijding van de rups vorig jaar op de Twente Safety Campus. © Robin Hilberink

Enschede opent vrijdagavond de jacht op de jeukrups

ENSCHEDE - Het is een omvangrijke klus die in Enschede nog voor Pasen begint en tot eind mei in beslag neemt: de bestrijding van de eikenprocessierups.

Als het droge weer het toelaat, dan gaat de gemeente Enschede vrijdagavond met een eerste bestrijdingsactie de overlast door de eikenprocessie rups te lijf. Dat gebeurt door op nog een te bepalen plek in het zuiden van de stad in te spuiten met aaltjes.

Op schema

De gemeente kondigt de vroege aanval op de jeukrups aan op de eigen website. „Het begin van de bestrijding loopt ondanks corona precies op schema. Het is een enorme klus en we doen ons best zo min mogelijk overlast te geven”, zegt wethouder Jurgen van Houdt. De megaoperatie omvat de behandeling met een tweetal biologische bestrijdingsmiddelen van ruim 20.000 eiken in de stad. Omwonenden moeten rekening houden met overlast.

Dat Enschede er op tijd bij is met de bestrijding heeft alles te maken met de overlast vorig jaar. Toen werd de gemeente overvallen door de problemen die de rupsen veroorzaakten. Het was aanleiding het budget voor de bestrijding met een half miljoen te verhogen. De eerste rupsen zijn deze week al uit hun eitjes gekropen. 

Quote

De bestrij­ding met aaltjes gebeurt op vlinderrij­ke plekken in de stad

Petra Klein Breukink, projectleider gemeente Enschede

Op de eigen website informeert de gemeente de inwoners gedetailleerd over de bestrijding. Zo is een kaart te zien die op straatniveau toont welk bestrijdingsmiddel waar wordt gebruikt. Op een klein aantal locaties worden aaltjes (piepkleine wormpjes) in bomen gespoten waar de eitjes van de eikenprocessierups net zijn uitgekomen. Bij het overgrote deel van de eiken wordt Xentari ingezet, een middel dat de larven van de rups aanvalt.

Biodiversiteit

Petra Klein Breukink is projectleider eikenprocessierups bij de gemeente. Ze zegt over het verschil in bestrijding: „De aaltjes gebruiken we in de vlinderrijke delen in de stad met een hoge mate van biodiversiteit. Na de eerste twee dagen kijken we of de bestrijding effectief was.” De eiken worden twee keer bespoten. Klein Breukink verwacht dat de bestrijding tot ongeveer eind mei duurt.  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.