Enschede verbiedt protestactie Rechts in Verzet bij moskee
ENSCHEDE - Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft een aangekondigde demonstratie van de actiegroep Rechts in Verzet (RIV) tegen de eerste gebedsoproep bij de Selimiye-moskee aan de Atjehstraat verboden. En daarmee gaat de burgemeester buiten zijn boekje, zegt RIV-voorzitter Hugo Kuijper.
De groep Rechts in Verzet (RIV) wilde bij de moskee protesteren tegen de aangekondigde azan met geluidversterkers, die vrijdagmiddag voor het eerst te horen was. Reden? De groep vindt dat zo’n oproep islamisering van ons land in de hand werkt. De actiegroep had bij de gemeente aangegeven maximaal met vijf mensen te komen en een eigen ordedienst te organiseren om de maatregelen tegen verspreiding van corona te waarborgen. Maar daar stak de burgemeester een stokje voor met de noodverordening van de 25 veiligheidsregio’s in de hand.
Belangstelling
Slechts een handjevol belangstellenden, een politieagent en een aantal bestuursleden van de moskee waren afgekomen op de eerste gebedsoproep bij de start van de vastenmaand ramadan. Niet zoals door het bestuur aangekondigd via een megafoon, maar via een geluidsbox op het dak. De oproep duurde iets meer dan drie minuten. En geen demonstranten van RIV die volgens de noodverordening niet welkom waren in Enschede.
Grondwet
Het verbod van de burgemeester is volgens Kuijper in strijd met de Grondwet. De voorman van de rechtse groepering wordt in deze gesteund door de hoogleraren staatsrecht Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen) en Jon Schilder (Vrije Universiteit). Zij gaven vrijdag in het dagblad Trouw aan dat burgemeesters de verordening niet juist hanteren. „De noodverordening geeft verregaande bevoegdheden aan de 25 voorzitters die de veiligheidsregio’s leiden, de zogenaamde ‘superburgemeesters’. Zij worden tijdens deze crisis ook niet langer gecontroleerd door de gemeenteraad, maar staan in direct contact met het kabinet. Alleen de Tweede Kamer kijkt nog mee, op afstand.”
Illegaal
Volgens de hoogleraren moeten de voorzitters de gezondheid en het leven van de bevolking beschermen, maar zich ook houden aan de Grondwet. „Wat in deze crisis gebeurt is illegaal”, zegt Schilder. „Onze demonstratie wordt verboden omdat de burgemeester het gewoon niet wil hebben vanuit zijn eigen overtuiging ”, zegt Kuijper. Eerder werd in 2018 al een demonstratie vroegtijdig beëindigd en later werd een aangekondigde mars langs de moskee aan de Atjehstraat verboden. „En daarmee worden de grondrechten met voeten getreden”, zegt Kuijper.
Nieuwe manier
Burgemeester Van Veldhuizen wijst op drie grondrechten die bij het verbod hebben meegespeeld. „We hebben hier te maken met de vrijheid van godsdienst, demonstratie, maar ook van gezondheid. Ik hecht aan alle drie evenveel waarde, maar we zullen in deze coronatijd een nieuwe manier moeten vinden”, zegt hij. „Een demonstratie kan een aanzuigende werking hebben en dan zal de politie over voldoende beschermingsmiddelen moeten beschikken. De tijd om dat alles met elkaar te overleggen en te regelen was er niet.”
Een burgemeester heeft in uitzonderlijke gevallen bevoegdheden om voor korte tijd van de wet af te wijken. Brouwer: „Maar dan heb je het over de koning die een markt bezoekt, waardoor de algemene rechten even aan de kant moeten. Ook in die gevallen geldt: je mag niet afwijken van de Grondwet. Dat gebeurt in de coronacrisis wél en voor een langere periode waarvan op dit moment het einde nog niet in zicht is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bedrijfsbus in Enschede verwoest door brand
-
PREMIUM
Bert (55) uit Hengelo weet vrij zeker waar verborgen nazi-schat ligt: ‘Is maar één conclusie mogelijk’
Hij is schilder van beroep, maar al weken in de ban van iets heel anders: een verborgen nazi-schat in Gelderland. Twentenaar Bert Verheul weet ‘heel zeker’ waar die ligt: hij heeft de ‘de Da Vinci Code’ eigenhandig gekraakt. „Er is maar één conclusie mogelijk.” -
PREMIUM
Ziekenhuis MST in Enschede slibt steeds meer dicht door uitbehandelde patiënten: ‘We lijken wel een hotel’
Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente slibt dicht. 8 procent van de patiënten is medisch uitbehandeld maar kan niet weg, omdat er geen vervolgzorg is. „We lijken voor een deel van de patiënten wel een hotel”, zegt bestuurder Jan den Boon. Dat betekent extra druk op het personeel en het leidde zelfs tot een operatiestop. De oplossing: meer personeel. -
Twentse activisten die A12 bezetten nog lang niet thuis: zonder papieren opgepakt
DEN HAAG - Alle veertien Twentse klimaatactivisten die zaterdag rond de middag meededen aan de bezetting van de A12 in Den Haag, zijn opgepakt. Ze zijn in bussen afgevoerd naar het politiebureau in Den Haag. Een aantal van hen, onder wie Ico Jongerden (64) uit Almelo, heeft bewust geen identiteitspapieren bij zich. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
PREMIUM
‘Temptation-Jari’ (22) uit Hengelo maakt indruk als volkszanger: ‘Dit was nogal een stap’
HENGELO - Hij komt uit een echte sportfamilie, is groot voetbalfanaat en heeft een eigen sportschool. Niet direct kenmerken die passen bij het prototype volkszanger. Toch droomt Jari Hellegers (22) uit Hengelo ‘stiekem’ van een carrière in de muziek. Opeens duikt de Twentenaar in de ene na de andere kroeg op. „Ik ben altijd te porren voor gezelligheid.” -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’