Volledig scherm
Het voormalige Tubantia-pand aan de Getfertsingel in Enschede, de plek waar de gemeente nu nog zes uitgeprocedeerden opvangt. © Carlo ter Ellen

Enschede wil onder strikte voorwaarden bed-bad-brood-locatie worden

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat met het ministerie van Justitie in gesprek om rond 2021 mogelijk LVV-locatie ofwel bed-bad-broodopvang voor uitgeprocedeerden te worden. De stad verbindt daar wel strakke voorwaarden aan.

Duidelijkheid over pilots met opvanglocaties in andere steden en de financiën: het zijn twee strikte condities die de gemeente stelt aan het gesprek dat Enschede gaat voeren met het ministerie van Justitie en Veiligheid om eventueel deel uit te gaan maken van een netwerk van Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV). Een brief van deze strekking laat het college uitgaan naar het departement.

Motie

Met die harde randvoorwaarden komt het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan de brede wens van een groot aantal partijen in de gemeenteraad. Zeven fracties, goed voor een raadsmeerderheid, dreigden vorige week met een motie waarin werd uitgesproken dat Enschede niet deelneemt aan het project, omdat nog onvoldoende duidelijkheid zou bestaan over de voorwaarden.

Verwijderen

In een brief stelt het college dat de kosten voor de opvangvoorziening gedragen moeten worden door het Rijk en dat de realisatie van een LVV geen gemeentelijke financiële middelen vergt. Daarnaast moet de omvang van de opvanglocatie passend zijn bij de schaalgrootte van Enschede. De stad wil bij de opvang waar mogelijk samenwerken met andere gemeenten in Oost-Nederland, bijvoorbeeld in de vorm van een eventuele dependance. Enschede wil dat gemeenten zelf regie hebben over de opvang. De gemeente wil daarbij ‘doorzettingsmacht’ om mensen in het geval van overlast te verwijderen.

De verwachting is dat er in 2021 een definitief akkoord wordt gesloten tussen het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarna krijgt Enschede mogelijk een verzoek opvanglocatie te worden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.