Erfgoedorganisaties bezorgd over toekomst vliegveld Twente

VIDEOENSCHEDE - Erfgoedorganisaties luiden de noodklok over de toekomst van vliegveld Twente. Maandagmiddag kwamen zij met een gezamenlijk manifest.

Volgens de betrokken organisaties wordt er bij de ontwikkeling van de voormalige luchthaven onvoldoende gekeken naar de cultuurhistorische waarde van het gebied. Een stuk uniek historische erfgoed dreigt hierdoor te verdwijnen.

,,Bij alle plannen die er rond de luchthaven gemaakt worden, staat vooral het economisch belang voorop’’, aldus woordvoerder Jan Astrego van de erfgoedvereniging Heemschut. ,,Juist bij een uniek gebied als het vliegveld zou je echter ook moeten kijken naar de cultuurhistorische betekenis van het gebied. Erfgoed is geen last, maar een kans.’’

Manifest

Behalve door Heemschut wordt het manifest gesteund door het Cuypersgenootschap , de Stichting Militair Erfgoed en de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. ,,We hebben al eens eerder aan de bel getrokken, maar we hebben niet de indruk dat er wordt geluisterd. Al het erfgoed in het gebied is onbeschermd. Als je niets doet, loop je het risico dat het unieke verhaal van dit gebied straks onzichtbaar is'', aldus Astrego.

In hun manifest, dat later in de week ook wordt aangeboden aan de provincie Overijssel, wijzen de organisaties op de historische betekenis van het voormalige vliegveld. De luchthaven, gesticht in 1931, werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers. Ook in de Koude Oorlog was de betekenis van het vliegveld groot, onder meer als de eerste straaljagerbasis van Nederland.

De huidige gebruikers delen de kritiek van de erfgoedorganisaties niet. Volgens Joep van Aaken van de Technology Base Twente, een van de grote spelers in het gebied,wordt er bij de ontwikkeling van het gebied wel degelijk gekeken naar de cultuurhistorische betekenis. ,,Dat gebeurt bij elk deelplan, elke  nieuwe stap die we zetten. Ook over twintig jaar zal het verhaal van de voormalige luchthaven nog altijd herkenbaar zijn.’’

Jan Astrego van erfgoedvereniging Twente, een van de organisaties die zich zorgen maken over het behoud van het erfgoed op de voormalige luchthaven Twente.
Volledig scherm
Jan Astrego van erfgoedvereniging Twente, een van de organisaties die zich zorgen maken over het behoud van het erfgoed op de voormalige luchthaven Twente. © Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.