Volledig scherm
Kantoor van De Woonplaats aan de Zuiderval. © Carlo ter Ellen

Extern onderzoek De Woonplaats: geen frauduleuze praktijken

ENSCHEDE - Het integriteitsonderzoek naar vermeende frauduleuze praktijken van enkele medewerkers bij corporatie De Woonplaats heeft niets opgeleverd.

Dat meldde De Woonplaats vrijdag in een persbericht. Tot het onderzoek werd besloten omdat vorig jaar bij De Woonplaats een anonieme brief was binnengekomen dat medewerkers een leverancier van de woningcorporatie opdrachten zouden hebben toegespeeld. Zij zouden zichzelf hierbij hebben verrijkt.

De Woonplaats heeft naar aanleiding hiervan in december een integriteitsonderzoek uit laten voeren door een onafhankelijk gespecialiseerd bureau.

Het onderzoeksbureau heeft geen zaken aangetroffen die duiden op frauduleus handelen en/of zelfverrijking binnen De Woonplaats, aldus het persbericht van de corporatie.

Zelf het veld ruimen

De anonieme brief was voor de twee maanden eerder aangetreden nieuwe bestuurder Henri Soepenberg aanleiding om een fraude-onderzoek in te laten stellen naar enkele medewerkers. Hij schakelde daarvoor met medeweten van de raad van commissarissen het externe onderzoeksbureau in. Maar nog voordat de gisteren gepubliceerde eindconclusie was getrokken, moest Soepenberg van de raad van commissarissen zelf het veld ruimen. Hij werd geschorst, vooruitlopend op een ontslagprocedure.

‘Slechte communicatie en samenwerking’

Tijdens de zitting in de rechtbank in Almelo betoogde de advocaat van de raad van commissarissen dat het ontslag niets te maken had met het toen nog lopende integriteitsonderzoek.  Volgens hem was de werkelijke reden dat Soepenberg in korte tijd met zijn bestuursstijl veel mensen tegen het hoofd had gestoten, dat hij niet meer communiceerde met zijn medebestuurder Marion Wolters en niet zou kunnen samenwerken met het managementsteam.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.