Volledig scherm
© FRANS NIKKELS

Faunabeschermers schrikken van ontheffing doden dieren bij vliegveld Twente

Faunabescherming Nederland en Dassenwerkgroep Twente zijn geschokt over de ruime ontheffing voor het doden van dieren op het terrein van Twente Airport. Ze maken bezwaar en inmiddels is een rechtszaak aangespannen.

De provincie heeft in maart Twente Airport een ontheffing gegeven om diersoorten te verstoren, te vangen,  en te doden. Dat is gebeurd in het belang van de vliegveiligheid en op verzoek van de ‘Gemeenschappelijke Regeling Technology Base’.

Nachtdieren

Gerard Berendsen van Dassenwerkgroep Twente vindt de ontheffing veel te ruim. Het verbaast hem hogelijk dat dassen mogen worden gedood. Hij zegt dat in het gebied rond het vliegveld in overleg met de provincie juist dassen zijn uitgezet en dat de dieren pas ’s nachts uit hun burchten komen, als er niet wordt gevlogen. De veronderstelling dat er van die ontheffing dan wel geen gebruik zal worden gemaakt, stelt hem niet gerust. Hij betwijfelt of er een scherpe controle op de ontheffing is.

Wolf

Op de lijst staan 22 vogelsoorten die mogen worden afgeschoten. Naast de das geldt dat ook voor de eekhoorn, haas, konijn, ree, wild zwijn, steenmarter en vos. Voor de wolf is er alleen een ontheffing tot wegjagen. De provincie wijst erop dat de ontheffing alleen geldt in het omheinde gebied grenzend aan de start- en landingsbanen. Daarnaast is het zo dat de beheerder eerst moet proberen te verjagen en pas in een uiterste geval mag schieten.

Quote

Op heel veel vliegvel­den gelden dergelijke ontheffin­gen, maar ik zie ze nooit zo ruim

Harm Niesen van Faunabescherming

Hek

Woordvoerder Harry te Walvaart van provincie Overijssel zegt dat de das alleen in een uiterste geval mag worden doodgeschoten. Hij geeft toe dat de kans dat het nodig is, minimaal is. Het hek dat het gebied afscheidt, houdt al veel dieren tegen. Maar toch vindt de provincie dat de mogelijkheid open moet blijven als zich de noodzaak ‘eens in de tien jaar’ voordoet.

„Stel dat er een te slopen vliegtuig met drie mensen aan boord landt en er is juist dan een das op de baan,. dan mag in het belang van de veiligheid worden geschoten”, zegt hij. Te Walvaart stelt dat de das in heel Overijssel beschermd is en dat zo’n zeer uitzonderlijk incident geen gevolgen zal hebben voor de diersoort als geheel.

Niet onderbouwd

Harm Niesen van Faunabescherming zegt dat er allerlei beschermde diersoorten op de lijst staan en dat niet wordt onderbouwd waarom die de vliegveiligheid in gevaar brengen, terwijl dat volgens hem ‘heel duidelijk moet worden aangetoond’. Niesen: „Uit niets blijkt dat daarnaar onderzoek is gedaan. Op heel veel vliegvelden gelden dergelijke ontheffingen, maar ik zie ze nooit zo ruim. Terwijl Twente nou niet het grootste vliegveld van Nederland is”.

Faunabescherming heeft de rechtbank gevraagd om vooruitlopend aan de rechtszaak een ordemaatregel te treffen. Die zou moeten inhouden dat de ontheffing niet geldig is tot de uitspraak in de voorlopige voorziening. 

De rechtszaak dient 14 mei in Zwolle.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.