Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Geld is op: Enschede stopt met gratis openbaar vervoer voor ouderen

AUDIOENSCHEDE - Het gemeentebestuur van Enschede heeft besloten te stoppen met gratis of veel goedkoper openbaar vervoer per bus voor inwoners van 65 jaar en ouder. Dat gebeurt met ingang van 1 januari. 

De afspraken die Enschede heeft met vervoersbedrijf Keolis worden niet worden voortgezet. “Het geld is op”, zegt wethouder Jurgen van Houdt (vervoer en mobiliteit). „Gelukkig zijn er nog andere manieren waarop mensen weliswaar niet meer gratis, maar wel goedkoop kunnen reizen met het openbaar vervoer.”

Tussen Enschede en Hengelo

Inwoners van 65 jaar en ouder kunnen tot op heden een gratis busabonnement aanvragen bij de gemeente als zij maximaal 125% van het minimuminkomen hebben. Andere inwoners van 65 jaar en ouder kunnen het abonnement tegen een sterk gereduceerd bedrag aanschaffen. Met dit abonnement kan gratis in en tussen Enschede en Hengelo worden gereisd. Vanaf 1 januari is dit voor gratis abonnementhouders niet meer mogelijk. Het abonnement is dan niet meer geldig. Betaalde abonnementen blijven geldig tot het einde van hun 1-jaar looptijd.

Korting

Inwoners kunnen voordelig blijven reizen met het openbaar vervoer. Voor reizigers van 65 jaar en ouder zijn er kortingsproducten. Met een persoonlijke ov-chipkaart krijgt men 34% leeftijdskorting en er zijn speciale 65+ kaartjes in de bus te koop. Voor 2 euro kan dan twee uur met de bus worden gereisd.

Gemeenteraad aan zet

De gemeenteraad neemt waarschijnlijk op 8 oktober een besluit over het beëindigen van het gratis openbaar vervoer. Daarna stopt dan de uitgifte van nieuwe abonnementen. Alle inwoners die nu een gratis busabonnement hebben, krijgen na het raadsbesluit zo snel mogelijk een brief thuisgestuurd met alle benodigde informatie.

1Twente sprak met Hanny Flore van Vereniging Seniorenplatform Enschede. Beluister het interview hieronder terug. 

Poll

Enschede stopt met gratis openbaar vervoer voor ouderen

  • Schandalig dat dit wordt wegbezuinigd (59%)
  • Ouderen hebben al zoveel kortingen, deze kunnen ze wel missen (22%)
  • Dan moeten de pensioenen maar omhoog (18%)
2082 stemmen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.