Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

‘Gemeente Enschede moet harder optreden tegen zorgcowboys’

ENSCHEDE - Hoe kon de dubieuze Kristal Welzorg Groep een contract krijgen van gemeenten? De raadsfracties PVV en CDA willen opheldering van het Enschedese college van B  en W.

Kristal Welzorg Groep ging begin deze maand failliet. Het zorgbureau lag al langer onder vuur, maar kreeg desondanks een contract van gemeenten. Jan Willem Elferink (PVV) en Sara Nijenhuis (CDA) willen onder andere weten wat de gevolgen zijn voor Enschedese cliënten.

Beterschap

Ze wijzen er in hun schriftelijke vragen aan het college van B en W op dat ze al meerdere keren aandacht hebben gevraagd voor de praktijken van ‘zorgcowboys’. „De verantwoordelijke wethouder beloofde in diverse debatten beterschap. Maar helaas wijst de werkelijkheid iets anders uit en worden we nu weer geconfronteerd met verhalen over miljoenen euro’s aan fraude in de zorgsector. We zien met lede ogen aan dat in Enschede miljoenen euro’s niet besteed worden aan de noodzakelijke zorg door zorgbureaus. De gemeente moet harder optreden.” 

Ze willen weten hoe vaak en op welke wijze de gemeente zorgbureaus controleert. „En indien andere gemeenten en of instellingen een bureau op rood zetten, waarom neemt de gemeente dit advies dan niet automatisch over en stopt onmiddellijk met dit bureau?”

Fraudebureaus

Elferink en Nijenhuis willen dat de gemeente de ten onrechte uitbetaalde bedragen terugvordert van de fraudebureaus en/of de directeur-eigenaren. „Zijn er inmiddels al succesvol bedragen teruggevorderd?” Ook willen ze een overzicht van hoe hoog de financiële schade is opgelopen. „Het gaat dan om bedragen die anders aan zorg uitgegeven hadden moeten worden.”

Quote

In Enschede worden miljoenen euro’s niet besteed aan de noodzake­lij­ke zorg door zorgbu­reaus

Sara Nijenhuis en Jan Willem Elferink, raadsleden CDA en PVV
  1. Tv-journalist Jan van Loenen uit Enschede: na 44 jaar en 2000 reportages nog steeds bovenop het nieuws
    PREMIUM

    Tv-journalist Jan van Loenen uit Enschede: na 44 jaar en 2000 reportages nog steeds bovenop het nieuws

    Jan van Loenen (63), een televisiejournalist van wie vooral de stem bekend is. Die stem is vaak op de buis te horen, zijn gezicht blijft meestal buiten beeld. Hij maakte veel tv-reportages voor de belangrijke nieuwsrubrieken Achter het Nieuws, Nova en (nog steeds) voor Nieuwsuur. Van Loenen schreef een boek over zijn carrièrre tot dusver. Alle reden met hem door zijn geboortestad Enschede te fietsen, langs bijzondere locaties.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.