Gewoon wonen mag nu in ‘bedrijfswoningen’ in havengebied Enschede, maar de zorgen zijn nog niet voorbij
ENSCHEDE - Zijn de zorgen van huiseigenaren aan de IJsbaanweg en andere straten in het havengebied over hypotheek en verkoopbaarheid van hun woning verleden tijd? Zonder dat ze het wisten bewoonden ze een bedrijfswoning, maar de gemeente wil nu ‘regulier wonen’ toestaan. „Maar we blijven afhankelijk van de goede wil van de banken.”
Tientallen huizen in het havengebied die in de boeken staan als bedrijfswoning krijgen nu de status van ‘regulier wonen’. Dat wil de gemeente Enschede. Door op die manier te sleutelen aan het bestemmingsplan hoopt het college een oplossing te hebben gevonden voor deze groep huiseigenaren, onder wie bewoners aan de IJsbaanweg. „Dit is het maximale wat we kunnen doen, meer mogelijkheden hebben we als gemeente niet”, zegt wethouder Jeroen Diepemaat over de aanpassing van het bestemmingsplan. De wijziging kwam tot stand na een jaar overleg met de bewoners en een drietal externe onderzoeken naar de kwestie.
Verkoopbaarheid huis
Een groep woningeigenaren aan de IJsbaanweg in het havengebied sloeg vorig jaar zomer alarm omdat zij grote problemen ondervonden met hypotheekverstrekkers. Die weigerden hypotheken aan te passen omdat het ging om bedrijfswoningen. De bepaling gold sinds 2017 na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan ‘Havengebied Westerval-Noord’. Dat heeft de bestemming bedrijvigheid en bestempelde huizen als bedrijfswoningen. Die status was jarenlang onbekend bij veel huiseigenaren, die de waarde van hun woning zagen kelderen en daardoor grote zorgen hebben over de verkoopbaarheid. „Je bestaanszekerheid valt weg”, zei bewoner Erik van der Endt in juli 2020 over de consequenties.
Het toestaan van regulier wonen zoals de gemeente dat voor ogen heeft, is gebonden aan twee voorwaarden. Voor de woning moet een overdraagbaar overgangsrecht regulier wonen gelden, daarnaast moet sprake zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Dat laatste betekent dat er slechts beperkte geluids- en stankoverlast van naburige bedrijven mag zijn. Om de economische ontwikkeling van het havengebied niet te schaden blijft het bestemmingsplan bedrijvigheid wel van kracht.
Je kunt het zo lezen dat de huizen de bestemming wonen krijgen. Maar het is de vraag of de banken het ook zo zien
Geen gejuich
De bewoners zijn inmiddels per brief op de hoogte gebracht van de oplossing die de gemeente Enschede heeft bedacht. De sinds 2007 aan de IJsbaanweg woonachtige Van der Endt staat niet meteen te juichen. „Je kunt het zo lezen dat de huizen een woonbestemming krijgen. Maar het is de vraag of banken en andere hypotheekverstrekkers het ook zo zien”
Wethouder Jeroen Diepemaat erkent dat. „Met deze aanpassing doen we wat we kunnen. Dit probleem is veroorzaakt door de risicoafweging die banken en hypotheekverstrekkers maken. We hopen als gemeente dat die afweging van de banken vanaf nu gunstig uitvalt voor de bewoners.”
Woning goed verkocht
Of de verkoopbaarheid en waardeontwikkeling van de woningen in positieve zin verandert, kan bewoner Van der Endt niet zeggen. Hij weet wel dat een buurtbewoner recent zijn woning goed heeft weten te verkopen. „Die heeft, in de huidige overspannen markt, zijn huis voor de vraagprijs verkocht. De koper heeft een hypotheek kunnen afsluiten. Maar een garantie voor anderen is dat natuurlijk niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stadsbeiaardier Esther Schopman speelt verzoekjes: ‘Klinkt jouw lievelingslied op Valentijnsdag uit het Stadscarillon?’
ENSCHEDE - Je geliefde ten huwelijk vragen met jullie lievelingsliedje op de achtergrond? Of verlangen naar vroeger bij de klanken van Wim Sonnevelds ‘Het Dorp’? Het kan op Valentijnsdag, als stadsbeiaardier Esther Schopman enkel verzoeknummers speelt vanuit het StadsCarillon. -
PREMIUM
Politie en OM: ‘Strafrecht is niet altijd de oplossing om kleine criminaliteit te bestrijden’
Kleine inbraken, diefstallen, vernielingen, tanken zonder te betalen, dierenmishandeling of 200 hennepplanten op zolder. De politie laat kleine criminaliteit liggen. Er zijn domweg te weinig agenten om alles op te pakken. Is dat niet erg? Dat is maar hoe je het bekijkt, menen hoofdofficier Marthyne Kunst en politiechef Janny Knol van Oost-Nederland. ,,Strafrecht is niet altijd de oplossing om kleine criminaliteit te bestrijden.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Deze pagina gaat verdwijnen, klik hier om uw eigen gemeentepagina in te stellen
Op deze pagina vond je altijd het nieuws uit de streek. Om je nog lokaler nieuws te bieden, biedt Tubantia je nu een pagina aan met het nieuws uit jouw gemeente én de directe omgeving. -
PREMIUM
Uitslagen, doelpuntenmakers én wedstrijdverslagen amateurvoetbal (zaterdag)
Wat gebeurde er zaterdag allemaal in het amateurvoetbal? De uitslagen, doelpuntenmakers en verslagen brengen we op deze plek. Blijf de pagina verversen voor updates.
-
PREMIUM
Wetenschappers onderzoeken kroonjuweel in Twentse natuur: redt het Witte Veen ons klimaat?
HAAKSBERGEN - Hoeveel CO2 kan het hoogveen in natuurgebied Witte Veen bij Haaksbergen opslaan? En hoeveel stoot het uit? De Radboud Universiteit uit Nijmegen gaat dat onderzoeken. Gaat het Witte Veen het klimaat redden? -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
In samenwerking met indebuurt Enschede