TT-2019-009446-Enschede Mister Grappenhaus wandelt door centrum Enschede op weg naar Synagoge onder leiding van Bennie Visschedijk editie:Alle Foto Reinier van Willigen RWN20190313
Volledig scherm
TT-2019-009446-Enschede Mister Grappenhaus wandelt door centrum Enschede op weg naar Synagoge onder leiding van Bennie Visschedijk editie:Alle Foto Reinier van Willigen RWN20190313 © Reinier van Willigen

Grapperhaus in Enschede: “Terugkeer IS-gangers brengt gevaar met zich mee”

ENSCHEDE - Laat een internationaal tribunaal Nederlandse IS-strijders in Syrië en Irak berechten. Daar moet worden bepaald of ze al dan niet kunnen terugkeren. Een petitie met die inhoud heeft de Aramese Beweging voor Mensenrechten vanavond in Enschede aangeboden aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Grapperhaus was twee uur in Enschede op uitnodiging van CDA-fractievoorzitter Ayfer Koc in het kader van de provinciale verkiezingen. Voorzitter en Enschedeër Aziz Beth Aho van de Aramese Beweging voor Mensenrechten beschreef zijn zorgen over de mogelijke terugkeer van IS-strijders. Hij vreest dat ze zo geradicaliseerd zijn dat ze terug in Nederland tikkende tijdbommen zijn.

Aziz Beth Aho bood de minister een petitie aan die oproept tot berechting door een Internationaal Tribunaal in Irak en Syrië. De eigen rechtbanken zullen het niet aankunnen, betoogde hij, en berechting daar doet recht aan het gegeven dat de meeste slachtoffers van IS-strijders in die landen zijn gevallen.

Grapperhaus zei dat zijn uitgangspunt is de mensen daar te laten berechten door de betreffende landen. Hij zei dat Nederland een terreurcel met buitenlanders die een aanslag plegen in Enschede, ook hier zou willen berechten en niet in hun land van herkomst.

Hij zei dat het voor Nederland een probleem is dat die landen een stelsel met de doodstraf hebben, wat niet ‘in ons systeem past’. Een Internationaal strafhof zou wat hem betreft een optie zijn, maar Rusland en China houden zich daar verre van – ‘dus je staat al met 2-0 achter’ – en de deelnemende landen moeten het wel eens worden over een stelsel van straffen. “We moeten voorkomen dat we in het Midden Oosten een Guantanamo Bay krijgen”, zei hij.

Grapperhaus zei tegen Aziz Beth Aho: “Ik onderschrijf wat u zegt. Het brengt gevaren voor de samenleving mee om mensen terug te halen die zwaar zijn geradicaliseerd. En de mensen die er het laatst zijn geweest, hebben in heel fanatieke groepen gezeten”.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.