Volledig scherm

Gratis vervoer zeventigplussers

ENSCHEDE - De gemeente gaat serieus werk maken van de invoering van gratis openbaar vervoer voor Enschedese zeventigplussers. Vanaf komende zomer gaat de maatregel in. De extra service voor stadgenoten van zeventig jaar en ouder was door het college van burgemeester en wethouders aangekondigd in het coalitieprogramma. Die belofte wordt nu ingelost.

Volgens schattingen zijn ongeveer 16.000 inwoners van Enschede zeventig jaar of ouder. Zij krijgen op korte termijn een brief waarin de gemeente de aanmeldingsprocedure uit de doeken doet. Mensen die gebruik gaan maken van het gratis openbaar vervoer moeten een persoonlijke kaart (ov70+) aanvragen bij de gemeente. Gebruikers ontvangen vervolgens thuis een zogenoemde ‘persoonlijke zichtkaart’. Die kunnen ze aan de chauffeur laten zien en dan gratis met de bus.

Vanaf dit jaar is er 300.000 euro per jaar beschikbaar voor de uitvoering van deze maatregel. Zeventigplussers kunnen op alle gebruikelijke buslijnen binnen de gemeentegrenzen van Enschede gratis reizen (dus inclusief Lonneker, Boekelo, Glanerbrug en Usselo). Op doordeweekse dagen na 9.00 uur en op zaterdagen en zon- en feestdagen de gehele dag. Zodra het gratis ov voor zeventigplussers werkelijk ingaat, de verwachting is eind juni/begin juli, wordt een onderzoek ingesteld naar het gebruik van de voorziening, het reisgedrag en eventuele veranderingen daarin. Halverwege het tweede jaar wordt hierover gerapporteerd.

Bij de verdere voorbereidingen houdt de gemeente nauw contact met de Regio Twente die over het openbaar vervoer gaat, busmaatschappij Connexxion en vervoerder Arriva. De gemeente rekent rechtstreeks af met Connexxion. Dat gebeurt vanzelfsprekend op basis van het precieze aantal uit te geven zichtkaarten.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.