Volledig scherm
De aanleg van de 'backbone' van Warmtenet: er blijven flinke financiële risico's bestaan, de VVD houdt haar hart vast. © Christian van der Meij

Groeiende zorgen over Warmtenet Hengelo

HENGELO - Onder de VVD-fractie stijgt de ongerustheid over de financiële gevolgen van het Warmtenetproject. De aanleiding is een brief van het college van B en W over de stand van zaken, die vlak voor de kerstdagen naar de raad is gestuurd. Daarin wordt een aantal risico's en problemen gesignaleerd die de kosten verder kunnen opdrijven.

"Dit is tenenkrommend. Het is een verkapte aankondiging van verdere kostenstijgingen", zegt raadslid Roel Kok die er schriftelijke vragen over heeft gesteld aan het college. Al eerder ontstond een overschrijding van anderhalf miljoen euro op de begroting, waarvan de gemeente 975 mille voor haar rekening neemt. Inmiddels hebben zich meer tegenvallers voorgedaan, waardoor niet kan worden uitgesloten dat de afgesproken twee miljoen wordt overschreden.

Energiecentrale

Zo kampt de bouw van de decentrale energiecentrale DEC Noord met een tegenvaller. Het plan voor een grotendeels ondergrondse DEC op het plein bij de Esreinschool is te duur gebleken. Er wordt nu gekeken naar andere locaties, maar dat betekent wel een vertraging. En dat leidt tot hogere kosten, onder meer omdat er langer met gas gestookt moet worden. De gemeente neemt daarvan 120 mille voor haar rekening.

Warmteverliezen

De financiële overdracht van Warmtenet aan Alliander en Ennatuurlijk! wordt uitgesteld omdat de warmteverliezen en de retourtemperaturen in de leidingen hoger zijn dan verwacht. Als uit onderzoek blijkt dat er geen maatregelen mogelijk zijn, kost dat de gemeente 721.000 euro, dat is 70 procent van het maximale financiële risico. Daar komt nog bij dat het Twentebad de verwarmingsketel niet overneemt, waardoor die ineens moet worden afgeschreven: 534.000 euro.

'Moeras'

"De afwikkeling van de overdracht van het warmtenet en de aanleg van de 'backbone' heeft grotere financiële consequenties dan werd aangenomen bij de besluitvorming in juli", aldus het college. VVD'er Roel Kok: "Ik heb altijd al gezegd dat Warmtenet een danspartij op drijfzand is. Maar inmiddels zakken we al dolende steeds verder weg in het moeras. Waar ik me de meeste zorgen over maak is dat dit project de Hengelose burgers heel veel geld gaat kosten."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.