Terwijl zijn dochter Lisa bloemen legt op de graven van Britse soldaten op de Oosterbegraafplaats brengt Micha Peters een groet aan de bevrijders van Enschede.
Volledig scherm
Terwijl zijn dochter Lisa bloemen legt op de graven van Britse soldaten op de Oosterbegraafplaats brengt Micha Peters een groet aan de bevrijders van Enschede. © Emiel Muijderman

Heel intieme en sfeervolle herdenking
gesneuvelde Britse bevrijders Enschede

ENSCHEDE - Praktisch alle festiviteiten ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in Enschede zijn afgeblazen. Toch vond woensdag rond het middaguur op de Oosterbegraafplaats bij de graven van gesneuvelde Britse bevrijders een herdenking plaats. „Heel intiem en juist daardoor bijzonder sfeervol”, zegt mede-initiatiefnemer Micha Peters.

Peters (45) voelt als sergeant-majoor van de Luchtmobiele Brigade een speciale band met de geallieerde soldaten die precies 75 jaar geleden de Duitse troepen uit Enschede verdreven. Hij is zelf vijf keer op missie geweest in het buitenland. 

FC Twente

Peters wilde dan ook graag een bijdrage leveren aan een speciale herdenking van de 21 Britse militairen die sneuvelden bij de bevrijding van Enschede. Omdat hij fanatiek Twente-supporter is, ontstond samen met Willy Berends het idee om de thuiswedstrijd van de FC aanstaande zondag tegen Fortuna Sittard in het teken te stellen van de bevrijding.

Vele honderden Enschedese veteranen waren speciaal voor deze wedstrijd uitgenodigd en op de shirts van de 21 selectiespelers van FC Twente zouden de namen prijken van de in Enschede gesneuvelde Britse militairen.

Gepaste wijze

Micha Peters: „Door de coronacrisis is alles anders, maar we zijn blij dat we in overleg met de gemeente toch op gepaste wijze de bevrijders kunnen herdenken” 

Op de Oosterbegraafplaats legde zijn dochter Lisa bloemen op de graven van de Britse militairen. Verder las junior-stadsdichter Sarah Vegter een gedicht voor en speelde ze de Last Post op haar viool. Een vertegenwoordiger van de gemeente legde een krans. „Juist de kleinschaligheid maakte de herdenking heel bijzonder. Er komt straks wel weer een moment om het massaler te doen”, aldus Peters.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.