Volledig scherm
PREMIUM
Stefan Sprakel heeft geboekt: hij gaat aan het eind van het jaar naar Australië. Moeder Debbie en vader Marcel vinden het een spannende onderneming. © Annina Romita

‘Help, mijn kind wil een tussenjaar!’

ENSCHEDE - “Toen hij met dat idee kwam dacht ik: ‘Ik ga er maar niet teveel tegenin, dan wordt het alleen maar interessanter. Maar ja, hij houdt vol. Dus wat moet je dan?” Het dilemma van Debbie Sprakel is herkenbaar voor veel ouders van ‘grote’ pubers. Want ze willen allemaal een tussenjaar. Liefst iets spannends, en ver weg. Dus wat moet je dan?

Wat in elk geval handig is: je goed oriënteren. En daarvoor kwamen tientallen jongeren met hun ouders zaterdag naar Enschede, naar de informatiemarkt van wereld-jongerenreisbureau Activity International. Stefan Sprakel (net 18) weet al precies wat hij wil: een half jaar naar Australië. Of misschien langer: “Ik ga eerst 44 dagen op rondreis met een groep en daarna zie ik wel.” Dat ‘zie ik wel’ is nou precies wat zijn moeder Debbie minder aanstaat. “Je komt wel terug hoor! Je blijft niet hangen aan één of ander leuk Australisch meisje…”

  1. Ei van Eelco
    PREMIUM

    Ei van Eelco

    Het is om en nabij 1984 als de ondergang van de textielindustrie Enschede in een bodemloze financiële put heeft geworpen. De stad heeft een Artikel 12-status. Ze is failliet. Er is zelfs geen geld voor wat speeltoestellen voor kinderen. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte Enschedese, uit onvrede en uit burgerlijke ongehoorzaamheid bij een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Zo kwam de waterpartij Ei van Ko aan zijn naam. Toepasselijk, met de kennis van nu. Mede dankzij de vindingrijkheid van de toenmalige burgervader klauterde Enschede uit de afgrond. Wierenga bezat het Ei van Columbus.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.