Volledig scherm
Het omhulsel voor ‘Tsjernobyl’ wordt met sleeschoenen van Enerpac op z’n plek gebracht. © ANP

Hengeloos bedrijf helpt bij inpakken kerncentrale Tsjernobyl

HENGELO - Een nieuwe ‘sarcofaag’ moet de komende eeuw voorkomen dat er nog radioactieve straling ontsnapt aan de in 1986 ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl. De sleeschoenen waarmee het 157 meter hoge omhulsel naar z’n plek wordt gebracht zijn made in Hengelo. Door Enerpac.

De bijdrage aan de sarcofaag voor ‘Tsjernobyl’ verliet vier jaar geleden al de fabriek, maar bij de firma Enerpac in Hengelo worden de werkzaamheden met buitengewone belangstelling gevolgd. Behalve de sleeschoenen bouwde het bedrijf ook de klimvijzels van gebundelde staalkabels, die bij het megaproject worden gebruikt.

Helpen
Twee werknemers van Enerpac - het voormalig Hydrospex - zijn momenteel in Oekraïne om te helpen bij de klus, die deze dinsdag wordt afgerond. Aan de bouw van het nieuwe omhulsel voor de zwaar gehavende kerncentrale, die in 1986 voor een ongekende (milieu)ramp met 4.000 dodelijke slachtoffers zorgde, is vijf jaar gewerkt. In de oude, betonnen sarcofaag zaten scheurtjes. Experts denken dat er nog ongeveer 200 ton verrijkt uranium aanwezig is op de rampplek.

100 jaar
De nieuwe sarcofaag, die op de sleeschoenen uit Hengelo over de oude wordt gereden, moet 100 jaar lang voorkomen dat er nog radioactieve straling ontsnapt. De bouw van het omhulsel - kosten 1 miljard euro - wordt deels door Europese landen betaald. Daarvoor is in 1997 een fonds opgezet.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.