Iris Loos
Volledig scherm
Iris Loos © Iris Loos

Iris uit Utrecht start inzamelingsactie voor Syrisch gezin uit Enschede

ENSCHEDE - Voor het Syrische gezin dat uit de Enschedese wijk Dolphia moest vluchten is een landelijke inzamelingsactie begonnen. „Het gaat ons niet zozeer om het geld, maar om mensen de gelegenheid te geven steun te laten betuigen”, zegt initiatiefneemster Iris Loos (40) uit Utrecht.

Iris Loos is een van de oprichtsters van de stichting Dreaming of Syria die onder meer tot doel heeft Nederland te laten kennis maken met de Arabische cultuur. Ze begon daarmee nadat ze in 2015 in Utrecht zag hoe 500 Syrische vluchtelingen in de Jaarbeurshal werden opgevangen. „Ik zag ze in kapotte kleren op straat lopen en wilde iets doen.”

Ruzie

Nu raakte berichtgeving over het Enschedese gezin haar, dat vorige week na een ruzie tussen jongetjes door een groep van zo’n vijftien volwassenen werd belaagd en de wijk moest verlaten. De politie doet onderzoek.

Dinsdagavond zette Loos online de Steunbetuiging voor de Syrische familie in Enschede op, waar mensen vijf euro kunnen doneren en een boodschap kunnen achterlaten. Ze stuurde Vluchtelingenwerk Oost Nederland een bericht om te helpen zodat het geld bij het gezin terecht kan komen.

Verhuizen

Woensdag om 13.00 uur waren er al 86 donaties gedaan tot een bedrag van 730 euro. Iris Loos zegt dat het gezin het geld natuurlijk goed kan gebruiken aangezien het in korte tijd opnieuw moet verhuizen. Maar belangrijker dan het geld vindt ze de steunbetuigingen op zich, die blijkt uit boodschappen als ‘Solidariteit met hen die onrecht overkomt is nu harder nodig dan ooit!', ‘We delen de aarde samen’ en ‘May you find peace and happiness!’

Vluchtelingenwerk heeft inmiddels laten weten te zullen helpen. Loos zou het liefst persoonlijk het gezin willen ontmoeten, maar of dat ervan komt is nog onduidelijk.

Via deze link is het mogelijk om steun te betuigen.

1Twente sprak met Iris Loos, beluister het interview hieronder terug.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.