Jeangu Macrooy.
Volledig scherm
Jeangu Macrooy. © ANP

Jeangu Macrooy als stripfiguur: Een droom waarvan ik niet wist dat ik hem had

ENSCHEDE - Het songfestival gaat weliswaar niet door, maar toch staat de StripGlossy grotendeels in teken van het songfestival. Met onder meer een cowboyverhaal met Jeangu Macrooy in de hoofdrol.

Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer heeft als gastredacteur geen mogelijkheid onbenut gelaten om zoveel mogelijk pagina’s te vullen met strips over het Songfestival: het cowboyverhaal, een stripinterview met Lenny Kuhr, de geschiedenis van Dinge-dong en een tijdlijn van de Nederlandse deelname aan het zangfestijn.

Macrooy - die ruim twee jaar in Hengelo en Enschede heeft gewoond - zou Nederland volgende maand vertegenwoordigen op het songfestival. Door de coronacrisis werd het afgelast. Macrooy: „Het is zo onvoorspelbaar, het leven. We denken dat we alles onder controle hebben en we kunnen zo gewend raken aan alle luxe, alle voorrechten die we hebben. Zoiets kleins als een virus kan opeens de hele wereld op zijn kop zetten en veranderen.”

Muziek of tekenen

Naast een zanger is Macrooy ook een tekenaar, zegt hij. „Mijn moeder zegt dat ik en mijn broer hebben getekend vanaf het moment dat we een potlood vast konden houden. Samen tekenden wij op één blaadje, ik begon links, hij rechts.” 

Op een gegeven moment moest hij kiezen tussen het conservatorium of de kunstacademie. ,,Ik heb toen voor muziek gekozen, omdat ik tekenen altijd heb gezien als iets wat meer voor mezelf is. Muziek is iets wat ik wil delen met mensen; tekenen is alleen van mij en voor mij.”

Net als zijn muziek kan ook deze crisis de mensen uiteindelijk dichter bij elkaar brengen, denkt hij. „We merken nu hoe hoe groot de behoefte is om echt contact met elkaar te hebben. Straks als het normale leven begint zullen wij allemaal meer waardering hebben voor de vrijheid elkaar te kunnen zien en spreken.”

Striptekening Jeangu Macrooy.
Volledig scherm
Striptekening Jeangu Macrooy. © Uitgeverij Personalia

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.