Joop Melléé nam een nummer op met de Enschedese rapster Queen P.
Volledig scherm
Joop Melléé nam een nummer op met de Enschedese rapster Queen P. © Facebook Joop Mellée

Joop Mellée brengt single uit voor zijn vermoorde zoon

ENSCHEDE - Al 27 stukken schreef pianist en muziekdocent Joop Mellée voor zijn vermoorde zoon Daan. Een daarvan brengt hij nu als single uit. De Enschedese rapster Queen P, ook slachtoffer van geweld, schreef de tekst.

„We zijn lotgenoten”, zegt Mellée over zijn ontmoeting met Queen P. „Toen ik haar tegenkwam, klikte het meteen. Het enige verschil is dat zij het heeft overleefd en Daan niet. In het nummer herinneren we hem zoals hij was. Er gaan inmiddels zoveel negatieve verhalen. Natuurlijk heeft hij verkeerde dingen gedaan, maar Daan is ook gewoon Daan. Dat zal hij voor mij ook altijd blijven.”

Emoties in muziek

Daan Mellée werd in juli vermoord. Twee dagen na de moord zat Joop al thuis achter de piano en liet hij zijn emoties spreken in muziek. „Dat gaat vanzelf. Ik bedenk niks maar ga gewoon zitten. Ik leg ook niks vast, behalve dan een filmpje. Of het helpt bij het verwerken? Geen idee. Ik ben nu eenmaal muzikant. Ik moet dit gewoon doen. Al die stukken ontstaan spontaan vanuit de  emotie. Op het moment dat je bewust dingen op gaat roepen, wordt het niets.”

Sommige van de 27 composities die hij maakte zijn heftig, zegt hij. Amper 24 uur  na de moord was er al een stuk met de titel ‘Op een dag’. Mellée speelde het op de crematie. Er bestaat ook een opname van. „Aanvankelijk was het idee om daar iets mee te doen. Maar uiteindelijk was dat stuk toch te persoonlijk.” Ook een ander stuk, ‘The last minutes’, was ongeschikt. Mellee probeert zich daarin voor te stellen hoe de laatste momenten waren in het leven van zijn zoon. „Te verschrikkelijk voor woorden. Maar vanuit de emotie kun je er toch iets mee in de muziek.”

Prachtig

De oorspronkelijke titel van de single die hij dit weekend samen met Queen P heeft opgenomen, is ‘Voor altijd bij jou’. Mellée leerde de rapster kennen via zijn werk als cultuurcoach en muziekdocent op het Bonhoeffer College. „Haar verhaal lijkt dat op van mij. Haar vriend heeft een poging gedaan om haar te vermoorden. Maar ze heeft overleefd. Ik heb haar het stuk laten horen en haar mijn verhaal verteld. Wat ze daarmee gedaan heeft, is prachtig.”

Wanneer de single uit zal komen, kan hij nog niet zeggen. Nog voor kerst, hoop Joop Mellée. De opbrengst ervan is bestemd voor de Stichting Tegen Zinloos Geweld. „Ik ben heel blij dat we dit samen doen. Mooi is ook dat er slechts een klein stuk wordt gerapt . De rest wordt gezongen. In delen van de tekst hoor je Daan zelf spreken. Dit nummer is een monument. Niet alleen voor Daan, maar voor iedereen die het slachtoffer is van geweld.”

Wat is er gebeurd met Daan Mellée? Bekijk de video

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.