Volledig scherm
Valtraining bij Judoschool Haagsma. Trainer Marjolein Besnyö geeft het voorbeeld, de kinderen volgen. © Carlo ter Ellen

Judoschool in Hengelo zoekt kinderen die snel vallen

HENGELO - De spoedeisende hulp heeft het er maar druk mee: kinderen die vallen en vervolgens aan hun letsel behandeld moeten worden. Vooral kinderen tussen 5 en 12 jaar zijn slachtoffer van valpartijen. Om dit slachtofferaantal in de toekomst te verminderen, onderzoekt Judoschool Haagsma de komende vijf maanden of het aanleren van valtechnieken het aantal ongevallen kan terugbrengen.

Onderzoek
Uit onderzoek van Veiligheid.nl van drie jaar geleden, blijkt dat er 47.000 kinderen van 5 tot en met 12 jaar bij de Spoedeisende Hulp zijn behandeld, nadat zij zijn gevallen in privésfeer of tijdens het sporten. Marc Haagsma, eigenaar van Judoschool Haagsma: "Dat zijn er 129 per dag, waarvan een kwart bestaat uit sportongevallen."

Extra aandacht
Judoschool Haagsma wil, in samenwerking met bewegingwetenschappers van de Universiteit van Utrecht, onderzoeken wat het effect is van judolessen, met extra aandacht voor veilig vallen. Daarom is de school op zoek naar 100 kinderen van 5 tot en met 12 jaar, die bereid zijn om mee te doen aan een het onderzoek. Het is de bedoeling dat die kinderen nog géén judo-ervaring hebben.

Programma
Allereerst krijgen de deelnemende kinderen een vragenlijst voorgeschoteld. Haagsma: "Ze moeten antwoord geven op vragen als: 'Hoe vaak ben je in het afgelopen jaar gevallen?', 'Waar val je vaak?' en 'Moest je naar het ziekenhuis?'." Na de vragenlijst te hebben ingevuld, volgt er een judoprogramma van vijf maanden. De kinderen hebben één keer per week judoles, dus in totaal volgt iedere deelnemer ongeveer 20 lessen. "Die zijn wel iets anders dan de 'normale' judolessen", legt Haagsma uit. "Bij de deelnemers aan het onderzoek lessen wordt zeker 20 minuten besteed aan valbreken. Bij normale lessen bestaat dat onderdeel ongeveer uit vijf minuten."

Aan het eind van het onderzoek vullen de deelnemers nogmaals de vragenlijst in. Ze blikken terug op de afgelopen vijf maanden, en uit de antwoorden zal blijken of de kinderen zich beter konden beschermen tijdens een val, en of ze zich door de trainingen ook veiliger voelen.

Cursussen
De aanleiding voor het onderzoek zijn de vele cursussen valpreventie die al gegeven worden aan 55-plussers. Haagsma: "Aan ouderen wordt op dit gebied al veel aandacht besteed, maar daarnaast vallen kinderen, met name als ze nog op de basisschool zitten, ook vaak. Het is belangrijk om de kans op letsel bij die kinderen te verminderen."

Minder angst
Na afloop van het onderzoek hoopt Haagsma te kunnen bewijzen dat judolessen helpen bij het verminderen van letsel bij kinderen. Als dat ook daadwerkelijk het geval is, wordt het onderzoek landelijk uitgebreid. Daarnaast is het de bedoeling dat de kinderen na de lessen weten hoe ze een val veiliger kunnen maken, waardoor ze minder angst hebben om te vallen.

Meedoen
Kinderen die mee willen aan het onderzoek, kunnen naar de testdagen komen. Kijk voor de data's en locaties op judoschoolhaagsma.nl

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.