Volledig scherm
June Nods. © Lars Smook

June Nods volgt Eerenberg
op als wethouder in Enschede

ENSCHEDE - June Nods is kandidaat om voor D66 wethouder te worden in Enschede als opvolger voor de naar Utrecht vertrokken Eelco Eerenberg. De gemeenteraad moet op 3 februari nog instemmen met de benoeming van de 62-jarige Nods.

De in Enschede woonachtig June Nods was in het verleden onder meer interim-directeur van de drie zwemaccommodaties Aquadrome, Slagman en Glanerbrug en is nu nog toezichthouder bij de bibliotheek in de stad. Die nevenfunctie zal ze na haar installatie als wethouder opgeven. Nods, jurist van origine, vervulde in stad en regio een groot aantal functies bij verschillende (zorg)organisaties.

‘Zin in’

„Ik zie er naar uit wethouder te worden in de stad waar ik in 1993 ben komen wonen en die na die jaren de mijne is geworden”, zegt Nods, die is gevraagd om op de vacante wethouderspost te solliciteren. „Maar zou dat niet zijn gebeurd, dan had ik zelf mijn vinger wel opgestoken.” Nods werd na haar verhuizing naar Enschede lid van D66 en nam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen als lijstduwer een 19e plaats in op de kandidatenlijst.

Vrouw in college

Met de in Capelle aan den IJssel geboren en in Hendrik-Ido-Ambacht (ZH) opgegroeide Nods krijgt Enschede voor het eerst sinds Marijke van Hees (PvdA, 2010-2014) weer een vrouw als wethouder. „Leuk toch?”, zegt Nods, die in het college de portefeuille van Eerenberg één op één overneemt. Dat betekent dat de Nods onder meer verantwoordelijk wordt voor financiën, economie, de jeugdzorg, toplocaties als het Kennispark en de Technology Base en het stadsdeel centrum.

Bruisende stad

Nods omschrijft Enschede als een ‘bruisende stad’. „Het is een heel verschil met toen mijn man en ik hier in de jaren negentig kwamen wonen. Toen was Enschede een wat grijze en gemiddelde provinciestad. Het is ongekend wat er daarna in het centrum en in de wijken is gebeurd”, zegt de aan de oostelijke stadsrand van Enschede woonachtige Nods. 

Energiek

Een mix van gretigheid en ervaring heeft D66 Enschede doen besluiten voor Nods te kiezen. „Dat ze uitstraalt veel zin te hebben in deze baan, spreekt ons aan”, zegt Gertjan Tillema, fractievoorzitter in de gemeenteraad. „June brengt daarnaast op een groot aantal terreinen relevante bestuurlijke ervaring mee.” De belangstelling voor de vacature Eerenberg was volgens Tillema groot. „We hebben veel sollicitaties ontvangen van binnen en buiten D66, van mannen en vrouwen in en buiten Enschede en Twente. Het is een vrouw geworden, maar dat was niet doorslaggevend. Er zaten ook veel goede mannelijke kandidaten bij.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.