Rene Peters (CDA).
Volledig scherm
Rene Peters (CDA). © ANP

Kamervragen CDA over Twents barrièremodel

Kamerlid René Peters van het CDA heeft kamervragen gesteld over de werking van het Twentse stoplichtmodel, dat foute zorgbureaus signaleert. Uit onderzoek van Samen14/OZJT bleek namelijk dat er veel meer foute bureaus zijn dan van tevoren werd gedacht.

De vragen voor minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben betrekking op de ‘open-house-financiering’. Deze vorm van aanbesteding leidt ertoe dat een zorgbureau tussentijds door de aanbesteding kan komen; als het maar aan de gestelde eisen voldoet. Peters vraagt zich af in hoeverre dit aanbestedingsmodel overeenkomt met het aanbestedingsmodel dat door de twaalf Twentse gemeenten wordt gebruikt.

Peters wil bovendien weten wat de minister vindt van het feit dat 64 van de ruim 300 door Samen14/OZJT-gecontracteerde bureaus ‘rood’ kleuren. Deze kleur wordt aan een zorgaanbieder toegekend wanneer er ernstige twijfel over de werkwijze en/of integriteit is. Uit het onderzoek van Samen14/OZJT bleek bovendien dat slechts 20 procent van alle Twentse zorgaanbieders als ‘groen’ werd beoordeeld: bij deze zorgbureaus zijn de zaken wel op orde.

Onlangs berichtte deze krant over het stoplichtmodel dat wordt gehanteerd door twaalf van de veertien Twentse gemeenten. Het werkt op basis van een lijst met twaalf vragen over risico-indicatoren. Daarin wordt zorgondernemers onder meer gevraagd naar de verhouding tussen hun omzet en hun personeelskosten, naar hun belangen in andere bedrijven en onroerend goed, en naar hun eigen opleidingen en ervaring in de zorg. Elke vraag kan 1, 2 of 3 punten opleveren.

Wie meer dan 5 punten scoort staat op ‘rood’ en kan rekenen op extra onderzoek. Rood betekent niet direct ontbinding van het contract, wel dat er nader onderzoek volgt naar de aanbieder, en dat er maatregelen worden geëist. Pas als daaraan geen gehoor wordt gegeven, volgt ontbinding.

  1. Enschedese decorontwerper Matthieu van den Bos regisseert eigen ‘afscheidsvoorstelling’
    Video

    Enschedese decoront­wer­per Matthieu van den Bos regisseert eigen ‘afscheids­voor­stel­ling’

    ENSCHEDE - Matthieu van den Bos heeft deze woensdagmiddag zijn ‘afscheidsvoorstelling’ laten verzorgen. De artistieke Enschedeër, die alom bekend stond als decorontwerper en -bouwer en als muzikant, overleed vorige week woensdag op 67-jarige leeftijd aan kanker. Zijn slotakkoord werd gegeven in en om een voormalige steenbakkerij aan de Oosterstraat. Daar woonde Van den Bos en had hij zijn atelier.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.