De gemeenteraad van Enschede vergadert.
Volledig scherm
De gemeenteraad van Enschede vergadert. © ANP

Koç (CDA) wil dat de raad meer de regie pakt in Enschede

ENSCHEDE - Geen bespreekpunten en afgelaste (commissie)vergaderingen. De agenda van de gemeenteraad van Enschede biedt steeds vaker een lege aanblik. christendemocraat Ayfer Koç wil dat de raad de regie meer pakt.

Wat is het probleem? 

„Het komt regelmatig voor dat er geen agendapunten zijn voor de verschillende raadscommissies en er vergaderingen worden gecanceld. Zoals afgelopen maandag. De laatste twee maanden was de agenda wel vaker mager. Komende maandag zijn er ook weinig bespreekpunten. Terwijl er van alles in de stad gebeurt. Je zult zien dat er in het najaar ineens weer een stortvloed aan raadsvoorstellen van het college komt. Dat is niet goed voor een zorgvuldige besluitvorming.”

De gemeenteraad kan toch ook zelf dingen agenderen? 

„Dat doen we ook wel. Het is dat we zelf af en toe zaken op de agenda zetten, anders gingen er nog meer vergaderingen niet door. Het zegt wel iets over het college dat er op dit moment weinig echte voorstellen komen. Ik mis toch het lef en de ambitie. Waar wil dit college met deze stad naartoe, wat is de visie?” 

Wat weerhoudt de raad ervan zelf met plannen te komen?

„Er gebeurt echt wel het nodige. Maar vergeet niet dat we er als raad steeds meer taken bij kregen. En we hebben steeds meer kleinere fracties, vaak met één raadslid. Dat maakt het werk intensief.”

Die initiatieven van de raad zelf, waar zien we die in Enschede?

„Met de PvdA en D66 komt het CDA met een plan voor laaggeletterdheid. Ik heb zelf ideeën hoe we de zaken binnen het sociaal domein anders kunnen organiseren. En ik vraag het college om met scenario’s en een aanpak van de demografische ontwikkeling en de beperkte bevolkingsgroei te komen. Anderen zitten ook niet stil.”

De regie moet meer naar de raad, lezen we op de CDA-site. Hoe doe je dat?

„We moeten de agenda meer naar ons toe trekken. Het moet duidelijk zijn dat wij het hoogste democratische orgaan zijn. De raad is de opdrachtgever van het college, daar past bij dat wij veel meer aan zet zijn bij het bepalen van de jaaragenda. Daarover moeten we het in de raad hebben.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.