Ruim 220 deelnemers uit binnen- en buitenland waren actief bij het Tang Soo Do kampioenschap in de Pathmoshal.
Volledig scherm
Ruim 220 deelnemers uit binnen- en buitenland waren actief bij het Tang Soo Do kampioenschap in de Pathmoshal. © Lars Smook

Koreaanse krijgskunst in Enschede: ‘Meer dan alleen vechten’

ENSCHEDE - Aan de vierde editie van het internationale De Guzman Martial Art Kampioenschap in de Pathmoshal deden zaterdag 220 karateka’s  uit binnen- en buitenland mee. „Wat laten zien dat Tang Soo Do meer is dan alleen maar vechten”, zegt de meester. 

Beeld van  Hwa Rang Tang Soo Do Kampioenschap in de Pathmoshal in Enschede.
Volledig scherm
Beeld van Hwa Rang Tang Soo Do Kampioenschap in de Pathmoshal in Enschede. © Lars Smook

In de hal is Amy Vanderheide op soepele wijze bewegingen aan het oefenen met een stok. Het meisje van veertien zit al zeven jaar op Tang Soo Do. ,,Mijn zusje en broertje deden het ook. Het is leuk omdat je constant wordt uitgedaagd”, zegt ze. 

Amy komt uit Hendrik Ido Ambacht. ,,Je moet wat voor je sport over hebben”, zegt haar moeder. ,,En ik vond het wel goed voor haar dat ze iets van zelfverdediging zou leren.” 

Techniek

De techniek is het belangrijkst, vindt Amy. ,,Je moet de bewegingen beheersen.” Amy heeft de rode band en die komt na wit, geel, oranje, groen en blauw, zo legt ze uit.

Tang Soo Do is een Koreaanse krijgskunst, een mix van karate en taekwondo, met de nadruk op zelfverdediging, techniek, beheersing en het verbeteren van persoonlijkheid, meldt Oliver de Guzman. De Enschedeër doet het al 30 jaar en geeft les in de Zuiderspoorstraat en in sportzaal De Esmarke. 

In totaal aan zo’n 75 karateka’s. ,,De jongste is 5 en de oudste 69", zegt De Guzman aan de rand van het veld. Hij deelt medailles van chocola uit. ,,Het loopt lekker. Ik heb weinig huilende kinderen gezien en veel blije kinderen.”

300 bekers

Meer dan 300 bekers worden er uitgereikt. ,,We willen er deze keer een iets groter karakter aan geven”, zegt de meester. ,,Wat we willen laten zien is dat het meer is dan alleen maar vechten. Ik wil ze laten merken dat ze sterker zijn dan ze denken.” Kinderen met ADHD en kinderen die hyperactief zijn: De Guzman heeft ze graag. Maar ook kinderen die niks durven zijn welkom. ,,Veel ouders zeggen dat ze blij zijn omdat hun kind 180 graden is gedraaid in het gedrag. We proberen de balans te vinden.”

Plankje breken

Tang Sa Doo bestaat uit verschillende onderdelen: stijlvormen, stijlvormen met wapen, sparren en plankje breken. Willem Huiting van 69 is de oudste in de school van De Guzman. De Enschedeër begon op zijn 63ste en heeft nu de zwarte band. ,,In het verleden ben ik beroepsmilitair geweest. Ik heb ook een beetje aan boksen gedaan, meer trainen dan wedstrijden. Toen ik met pensioen ging ben ik een keer mee geweest met een collega en het beviel me wel. Je bent lekker lichamelijk bezig. Het voordeel is dat ik er fysiek druk mee ben. Daardoor blijf je meer in balans en lekker soepel. Ik ga er nog wel een paar jaar mee door.”

Zere voet

Huiting heeft al twee bekers binnen, voor een derde plek in de stijlvorm en een derde plek in de groepsstijlvorm. Het plankje breken komt nog en Huiting gaat voor een derde beker. Een zere voet gaat hij niet krijgen. ,,Je moet er doorheen trappen, niet er tegenaan.”

Quote

Tang Soo Do is een Koreaanse krijgs­kunst, met de nadruk op zelfverde­di­ging, techniek en verbeteren van persoon­lijk­heid

Oliver de Guzman., Meester Tang Soo Do
  1. Tv-journalist Jan van Loenen uit Enschede: na 44 jaar en 2000 reportages nog steeds bovenop het nieuws
    PREMIUM

    Tv-journalist Jan van Loenen uit Enschede: na 44 jaar en 2000 reportages nog steeds bovenop het nieuws

    Jan van Loenen (63), een televisiejournalist van wie vooral de stem bekend is. Die stem is vaak op de buis te horen, zijn gezicht blijft meestal buiten beeld. Hij maakte veel tv-reportages voor de belangrijke nieuwsrubrieken Achter het Nieuws, Nova en (nog steeds) voor Nieuwsuur. Van Loenen schreef een boek over zijn carrièrre tot dusver. Alle reden met hem door zijn geboortestad Enschede te fietsen, langs bijzondere locaties.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.