Volledig scherm
Kunstenaar Arpad Szombathelyi. © Annina Romita

Kunstenaar Arpad Szombathelyi keek twee keer de dood in de ogen

HENGELO - Tot twee keer toe balanceerde kunstenaar Arpad Szombathelyi op het randje van de dood. In het Rabotheater exposeert hij nu zijn nieuwe werk ‘Licht in het duister’.

In een uitgebreid interview in Tubantia editie Hengelo vertelt de kunstenaar zijn levensverhaal.

Drie jaar lang is er niets uit zijn handen gekomen. Szombathelyi was ernstig ziek. „Darmkanker”, zegt hij. „Het was, zoals ze in Twente zeggen, een onmeunige klap.”

De ziekte heeft op zijn werk een grote impact gehad. In zijn lichtinstallaties en objecten van neon- of ledlicht speelt het mystieke een belangrijke rol. Nu zoekt hij nog intensiever naar het ongrijpbare.

Helemaal omdat Arpad als jonge kunstenaar ook al de dood recht in de ogen keek, na een ernstige ongeluk in een bakkerij, waar hij met zijn hoofd vast kwam te zitten in een machine. Het duurde vijf jaar voordat hij was hersteld.

Ook destijds gaf de kunst al houvast. Net als nu, zegt Arpad. „Via mijn kunst probeer ik mijn levenservaring te delen. Er zit veel religie in mijn werk. Ik ben katholiek. Maar ik probeer met mijn lichtkunst mensen van allerlei religies bij elkaar te brengen. En dat is hard nodig, in deze rumoerige tijd.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.