Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Liberein opent nieuw verpleeghuis in centrum van Enschede

ENSCHEDE - In de Eschpoort  in Enschede opent Liberein zestien appartementen voor ouderen die vanwege lichamelijke beperkingen intensieve zorg nodig hebben. Ze liggen nu soms noodgedwongen lang in ziekenhuizen.

Met een nieuwe verpleegafdeling in het eigen gebouw aan de Boulevard 1945 wil zorgorganisatie Liberein iets doen aan de lange wachtlijsten voor verpleeghuizen. Op de bovenste verdieping van de Eschpoort bieden zestien appartementen vanaf februari plek aan ouderen die vanwege lichamelijke beperkingen intensieve zorg nodig hebben. Voor dit nieuwe verpleeghuis trekt Liberein een geheel nieuw team aan voor omgerekend dertien volledige banen. 

Wachtlijst

De afdeling in de Eschpoort werd voorheen tijdelijk bewoond door mensen die wachtten op een plaats in Ariënsstate. „Het vroegere woonzorgcentrum geven we nu de functie van verpleeghuis, zonder te verbouwen”, aldus woordvoerster Ilone Baake van Liberein. „In tegenstelling tot het traditionele verpleeghuis bieden we hier een ruim appartement met aparte slaapkamer, badkamer en keukenblok. Het vraagt wel om een andere manier van werken. De bewoners wonen immers zelfstandig maar hebben een complexe zorgvraag. Met slimme zorgtechnologie willen we de veiligheid en de kwaliteit van zorg wel optimaal waarborgen. We zien dit initiatief dan ook als een proeftuin voor een nieuw verpleeghuisconcept.”

Hospices

Liberein en het Zorgkantoor spelen met de nieuwe afdeling in op de toenemende vraag in Twente naar plaatsen voor verpleeghuiszorg voor mensen met lichamelijke beperkingen. In ziekenhuizen liggen mensen omdat er geen geschikte plek voor ze is te vinden in de regio en ook in hospices in Twente verblijven regelmatig ouderen die niet terminaal ziek zijn. Baake: „Naast mensen die op wachtlijsten staan, zijn er veel zogenaamde wenswachtenden; mensen die uiteindelijk graag in een verpleeghuis willen wonen maar het thuis nog net redden, of die wachten op een plek in een specifiek verpleeghuis of bepaalde afdeling.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.