Lief: meester Joost uit Enschede doneert lange lokken

videoENSCHEDE - Meester Joost, leerkracht groep 7 aan de basisschool Menkotoren in Enschede heeft zijn belofte ingelost. De onderwijzer (39) liet maandagmiddag zijn lange haar kortwieken voor het goede doel; de Stichting Haarwensen. De lange manen van circa 30 centimeter maakten plaats voor een frisse, korte coupe.

„Op deze manier geef ik mijn haar en een stukje geluk door”, motiveerde leerkracht Joost Kamp van de katholieke basisschool zijn keuze om zijn haar er af te laten halen door Klaaske Visser, kapster e moeder van een van de Menkotoren-leerlingen. Het besluit zich kort te laten knippen viel vorig schooljaar al, eveneens in goede week voor Pasen. 

Gelukslessen

„Toen heb ik in de klas al beloofd dat ik mijn haar er af zou laten halen. We geven hier op school gelukslessen. In dat licht moet je deze actie zien: hoe kun je je gelukkig zijn, hoe kun je geluk beïnvloeden en hoe geef je geluk door. Om het laatste gaat het hier natuurlijk: ik geef geluk door. Aan kinderen die om welke reden dan ook geen haar hebben.”

De onderwijzer doneert het haar  - een forse paardenstaart - aan de Stichting Haarwensen. Die maakt haarwerken voor kinderen tot en met 18 jaar die door medische behandelingen of kaalheid hun eigen haar verliezen.

Voorwaarde is wel dat de ‘haardonateur’ minimaal dertig centimeter aan haar afgeeft. „Ik heb een jaar lang moeten sparen, om het zo maar te zeggen. Normaal gesproken draag ik het haar tot op mijn schouders en heb het afgelopen jaar dus nodig gehad om het flink langer te laten groeien.”

Niet helemaal kaal

Kapster Klaaske Visser hanteerde vooral de schaar bij de totstandkoming van de nieuwe coiffure. De tondeuze bleef grotendeels achterwege, al hadden de toekijkende leerlingen dat  graag anders gezien. „Helemaal kaal!”, was de massale aanbeveling.  Het zat er niet in. „Dat wilde mijn vrouw niet”, zei de leerkracht nadat Visser hem het nieuwe kapsel had aangemeten. „Ze hield van dat lange haar. Ze vindt de actie heel sympathiek en staat er ook helemaal achter. Maar ze vindt het wel zonde, zo’n kortgeknipt hoofd.”

Volledig scherm
© Teun Staal

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.