Een deel van de MST-ploeg, met van links af Remco Posthumus, Joke Hurink, Gert van Houwelingen, Jodie Harmsen, Ab Hensen, Hetty Bos en André Gille. foto Frans Nikkels
Volledig scherm
Een deel van de MST-ploeg, met van links af Remco Posthumus, Joke Hurink, Gert van Houwelingen, Jodie Harmsen, Ab Hensen, Hetty Bos en André Gille. foto Frans Nikkels

Medici laten hun hart spreken

ENSCHEDE - De gezondheidszorg in Egypte is voor iedereen toegankelijk. Maar de zorg blijft ver achter. Medici uit Hengelo en Enschede gaan een week helpen. Ze vertrekken zaterdag.

Hoeveel missies hij al heeft ondernomen naar Egypte? Cardioloog Salah Saïd is de tel al lang kwijt. „Wij doen dit in ieder geval sinds 1990. En het is nog steeds nodig.” Niet iedereen associeert Egypte met een ontwikkelingsland. „In de grote steden is de gezondheidszorg goed en zijn de ziekenhuizen prima geoutilleerd. Maar op het platteland lopen de ziekenhuizen ver achter.” Een team van het MST reist af naar Asyut, de medici uit Hengelo gaan naar Qina, een stad ten noorden van Luxor.

Intensive care-verpleegkundigen Angela Hengstman, Martien Wissink en Trea Buitelaar van ZGT Hengelo maken de reis niet voor het eerst; ze zijn vaker meegeweest. Zij verzorgen volgende week onder meer de trainingen in het reanimeren. Daarvoor gaan twee reanimatiepoppen mee op reis. „Het gaat vooral om kennisoverdacht”, vertelt Angela Hengstman. „Wij hebben niet de illusie dat we in een week alles kunnen veranderen. We proberen in die tijd zo veel mogelijk informatie te geven.” Dat doen ze ook door hun reanimatie-protocollen mee te nemen, die voor deze gelegenheid zijn vertaald in het Engels. „Zij reanimeren vrij kort. Na vijf minuten houden ze vaak op, omdat er niets gebeurt. Dan zeggen ze vaak Inshalah, als god het wil. Wij leren ze dat reanimeren langer kan duren. Als daarbij een vast protocol wordt gevolgd, is de kans van slagen veel groter”, aldus Martien Wissink. De belangstelling voor het reanimeren is enorm, weten de IC-verpleegkundigen. Op de laatste dag van een eerder bezoek stonden vierhonderd Egyptische verpleegkundigen in de rij om de opleiding te volgen.

Het is geen éénrichtingsverkeer, vertelt Martien Wissink. „Ook wij leren veel van hoe zij werken, bijvoorbeeld hoe je met beperkte middelen toch goede zorg kunt bieden. Ook van de familieverbanden steken we veel op. Als een Egyptenaar in het ziekenhuis ligt, is er altijd veel familie bij. Dat is vaak noodzaak want het familielid moet ter plekke de rekening betalen. Anders wordt er niet behandeld.”

De nadruk bij deze missie ligt op het hart, vertelt cardioloog Saïd. „Er gaan diverse specialismen mee, variërend van cardiochirurgen, cardiologen, een laparoscopisch chirurg (chirurgie met een minimale insnijding), een oncologisch chirurg, anesthesist, recovery-verpleegkundigen en intensive careverpleegkundigen. Er wordt van alles gedaan, van hartoperaties, het plaatsen van pacemakers, dotteren tot het plaatsen van stents.” De missie wordt gewaardeerd; de medici krijgen allemaal gratis een visum van de Egyptische ambassade. Alle medici nemen voor hun reis vrije dagen op.

De ziekenhuizen stellen medische apparatuur beschikbaar voor Egypte. Saïd: „Onze technici gaan mee. Alle apparatuur die het ziekenhuis schenkt, wordt niet alleen geplaatst maar er wordt ook uitleg bij gegeven.” Na afloop van de reis wordt voortdurend mailcontact onderhouden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.