Volledig scherm
© Thinkstock

Meer geld voor arme kinderen in Hengelo

HENGELO - Het aantal Hengeloërs dat in armoede leeft groeit. Ook veel kinderen lijden er onder. Ze kunnen rekenen op een beetje verlichting: er komt meer geld.

Gemeente
Ook de gemeente Hengelo profiteert van de honderd miljoen euro die het Rijk extra uittrekt voor de bestrijding van armoede onder kinderen. Vanuit de gedachte dat alle kinderen mee kunnen doen aan zaken als sporten, muziek maken of schoolreis. Van die 100 miljoen gaan er 88 naar de gemeentes. Hoeveel extra geld dat voor Hengelo betekent, is nog niet duidelijk. Dat wordt komende maand bekend. Wethouder Mariska ten Heuw rekent op vier tot zes ton per jaar.

Voorwaarde
Er is wel een voorwaarde aan verbonden. Het geld kan niet rechtstreeks worden overgeheveld naar de portemonnee van kinderen of hun ouders, maar moet in natura worden uitgekeerd. „Dan kun je denken aan kleding, maar bijvoorbeeld ook aan huiswerkbegeleiding”, legt Ten Heuw uit.

Goede besteding
Om voor een goede besteding te zorgen, wil de wethouder niet alleen van de hulpverlenende instanties maar ook van de kinderen zelf weten waar ze het meest behoefte aan hebben. Het gaat wel wat tijd kosten om dat te regelen. ten Heuw verwacht in het eerste kwartaal van 2017 met concrete voorstellen te komen.
In Hengelo leven 6.200 huishoudens onder de armoedegrens. In 2013 waren er dat 5.700. Een stijging van negen procent.

Om ze tegemoet te komen, kent de gemeente een armoedebeleid. Dat is, op basis van een uitgebreide inspraakprocedure, nu opnieuw vastgesteld voor 2016-2020. Een van de redenen is dat nu weer voor alle onderdelen van het armoedebeleid een grens van 120 procent van de bijstandsnorm mag gelden. Hengelo laat nog onderzoeken wat de gevolgen zijn als die grens wordt opgetrokken naar 130 procent. Daarbij wordt de eigen verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld als het gaat om schuldsanering, wel belangrijker. Ook wil de gemeente meer mensen gebruik laten maken van de mogelijkheden. Dat ligt nu op slechts 30 procent.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.