Volledig scherm
© Jan Houwers

Mogelijk explosief in vijver Hengelo gedumpt

HENGELO - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat onderzoeken of er in de Koksvijver een explosief ligt. Dat gebeurt nadat de politie werd getipt over een vliegtuigbom die in de vijver aan de Havezatenlaan zou zijn gedumpt.

Tweede wereldoorlog
Het telefoontje kwam nadat het waterschap Vechtstromen aankondigde de vijver uit te gaan baggeren. Volgens de beller zou de bom uit de Tweede Wereldoorlog veertig, vijftig jaar geleden zijn gevonden in de buurt van het vliegveld Twenthe. Het verhaal wil dat de ouders de bom, die het jongetje achterop zijn fiets mee naar huis nam, niet in huis wilde hebben. Daarop zou het in de vijver zijn gegooid.

Risico
Het waterschap wil geen enkel risico nemen en heeft de EOD ingeschakeld. Die gaat waarschijnlijk volgende week op zoek naar de bom. Wordt die gevonden, wordt bekeken of het explosief geruimd moet worden of dat die kan blijven liggen. Het waterschap gaat er vanuit dat er nog voor de kerst met baggeren kan worden begonnen.

Uitbaggeren
De Koksvijver is niet de enige waterplas die Vechtstromen laat uitbaggeren. Ook twee vijvers in de Hasseler Es worden aangepakt: aan de Hasselerbaan, bij het winkelcentrum, en aan de Klaas de Rookstraat. Het baggeren gaat steeds enkele dagen duren en wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Gerwers uit Tilligte.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.