Volledig scherm
Het voormalige Wegener-pand aan de Getfertsingel in Enschede, de plek waar de gemeente nu zelf nog zes uitgeprocedeerden opvangt.

Motie tegen opvang bed-bad-brood is van tafel in Enschede

ENSCHEDE - De motie waarin een meerderheid van de raad zich uitspreekt tegen deelname aan de landelijk opvang voor uitgeprocedeerden is ingetrokken.

De initiatiefnemers van de motie rond de mogelijke komst van een Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) naar Enschede hebben daar een streep door gehaald. VVD–fractievoorzitter René Kreeft gaf donderdagmiddag op Twitter aan ‘vertrouwen’ te hebben in de brief over de kwestie waar het college van burgemeester en wethouders volgende week mee komt. ‘Onze motie is daarom overbodig en van tafel’, meldde de lokale liberale voorman.

Verzoek ministerie

Naast Kreefts VVD gaven Burgerbelangen, CDA, PVV, DPE, Enschede Anders en Groep Versteeg aanvankelijk steun aan de motie. Deze zeven raadsfracties, goed voor een meerderheid in de gemeenteraad van Enschede, stelden  daarin niet te voelen voor deelname aan de landelijke bed-bad-broodopvang omdat nog geen of onvoldoende duidelijkheid bestaat over een aantal belangrijke randvoorwaarden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid kwam drie weken met het verzoek aan Enschede om na te denken over de eventuele status van opvanglocatie. Het Enschedese college moet uiterlijk 7 november met een reactie komen in de richting van het departement. 

Meer informatie

De betrokken partijen spraken uit eerst meer informatie te willen hebben over de pilots met de opvangcentra in vijf andere steden. Daar dient er eerst nadere informatie te komen over de financiële voorwaarden: de mogelijke opvang mag de toch al armlastige gemeente Enschede geen handenvol geld kosten.

„Los van de inhoudelijke reactie hebben we er vertrouwen in dat het college volgende week met een goede brief komt waarin nog geen onomkeerbare stappen worden gezet”, zei VVD’er Kreeft donderdagmiddag desgevraagd. „We hebben in ieder geval helder gemaakt dat Enschede hier geen geld van de gemeente aan kwijt mag zijn. Dat is de insteek van iedereen.”

Het college neemt in principe komende dinsdag een besluit over het verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.