Enschede - Ingebruikname nieuwe IC-bedden corona virus MST ziekenhuis Medisch Spectrum Twente Covid-19
Volledig scherm
Enschede - Ingebruikname nieuwe IC-bedden corona virus MST ziekenhuis Medisch Spectrum Twente Covid-19 © Carlo ter Ellen DTCT

MST en ZGT gaan met een corona-app patiënten volgen

ENSCHEDE/HENGELO - Het MST en ZGT hebben vandaag een app in gebruik genomen waarbij zij op afstand patiënten volgen en beoordelen of zij mogelijk het coronavirus hebben. Ook is er nog een andere app in ontwikkeling. Het ministerie 'verkent’ wat de gevolgen voor de privacy zijn.

Wie zich aanmeldt voor de OLVG corona check app geeft iedere dagen een aantal zaken door. Het gaat om vragen over hoesten, koorts, verkoudheid, keelpijn en kortademigheid. Een medisch team beoordeelt de ingestuurde gegevens en reageert daarop. Het MST en ZGT willen mensen hiermee ‘een veilig gevoel geven’ en ‘de druk op de zorg verlichten’.

De app is geen vervanging van reguliere zorg of spoedhulp. Wie ernstig ziek is of een spoedvraag heeft die niet kan wachten, moet zelf contact opnemen met de huisarts. De app is ontwikkeld door het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en werd dinsdagavond tijdens de persconferentie ook besproken door minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. ,,Om zoveel mogelijk te weten te komen moeten zoveel mogelijk mensen deze app gaan gebruiken”, zei de minister. 

Nog een app

Ook besprak hij nog een andere app die nog ontwikkeld moet worden. Bij deze app is het de bedoeling dat iedereen die in de buurt van een persoon is geweest die positief is getest op het coronavirus, een bericht krijgt dat hij of zij twee weken moet binnenblijven. De OLVG corona check kan dan helpen met het monitoren van de klachten van deze mensen. 

Door de vergroting van de testcapaciteit naar 29.000 per week de komende weken is het volgens De Jonge noodzakelijk, om het maximale resultaat te bereiken, dat de apps daarbij ook worden gebruikt. Wel zijn er nog vragen over de gevolgen voor de privacy. De Jonge: ,,Dat wordt de komende weken verkend.”

Privacy

Volgens de Nederlande coronagezant Feike Sijbesma is het privacygedeelte een afweging die door het kabinet gemaakt moet worden: ,,Het belang van privacy tegenover het algemeen belang van de volksgezondheid en de economie. Maar in de landen, landen in Azië en Oostenrijk, waar het gebruikt wordt, worden de gegevens niet op naambasis gegeven. Alleen: er was iemand in uw buurt. Niet de naam Pietje Puk.”

De OLVG corona check-app is gratis beschikbaar en mensen kunnen zich aanmelden via www.olvgcoronacheck.nl/mst-zgt.

  1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
    PREMIUM

    Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

    ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.