Volledig scherm
Muziekbank Overijssel houdt op te bestaan en gaat alleen met vrijwilligers verder in de Enschedese bieb. Vlnr.: Hans Botting, Evode Nthahonankwa, Hamid Besharat, Henk Leferink © Annina Romita

Muziekbank Overijssel leent alleen nog uit in Enschede

ENSCHEDE - De Muziekbank Overijssel stopt er mee. Twee medewerkers met een deeltijdbaan worden ontslagen. De instelling was muziekuitlener en -inkoper voor de bibliotheken in Overijssel. Nu de geldkraan wordt dichtgedraaid, gaat de muziekbank alleen verder in Enschede, met louter vrijwilligers.

Een meerderheid van de Overijsselse bibliotheekdirecteuren vindt dat er geen toekomst meer is voor muziekdragers als elpee, cd, dvd en blu-ray en stopt daarom met de financiële steun aan de Muziekbank. 

Pitch

Ook vanuit bestuurlijk Overijssel hoeft de Muziekbank niet op steun te rekenen. De Enschedese wethouder Jeroen Hatenboer slaagde er vorige week donderdag niet in om zijn collegabestuurders en de biebdirecties met een enthousiaste pitch op andere gedachten te brengen en zijn collega's over te halen. 

Quote

Ik hoop dat creatieve mensen met ons mee willen denken

voorzitter muziekbank Hero Zuidema

"Het gevolg is dat onze Muziekbank niet genoeg geld meer krijgt om door te gaan", aldus voorzitter Hero Zuidema met ingetogen woede. "We moeten twee medewerkers die al een lange staat van dienst hebben ontslaan. De een vertrekt al op 1 oktober en voor de ander houdt het per 1 december op. Dat is wrang, zeker als je bedenkt dat de muziekindustrie de beste cijfers sinds jaren bekendmaakt."

'Schat aan muziek'

Het bestuur kan niet anders dan teruggaan naar een lokale vrijwilligersorganisatie die het beheer heeft over een 'gigantische schat aan muziek'. Voor het handhaven van 'muziek in de bibliotheken', is 100.000 euro nodig, gemiddeld 4.000 per bieb. "Dat moet toch kunnen", vindt Zuidema.

Nu de werkelijkheid anders is, ziet hij zich genoodzaakt om nieuwe verbindingen te zoeken met andere partners, zoals Atak en het Muziekcentrum. "Ik hoop dat creatieve mensen met ons mee willen denken."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.