Volledig scherm
© ANP

Nep-geldbodes K+K Gronau voor de rechter: ‘Alles was heel precies gepland en doordacht’

ESSEN/GRONAU - In de Duitse stad Essen is het strafproces begonnen tegen een bende die onder meer met nep-geldlopers 1,8 miljoen euro buit gemaakt zou hebben bij het hoofdkantoor van de supermarktketen K+K in Gronau.

Ze droegen originele uniformen en kwamen in een tot in de details vervalste geldtransportwagen voorrijden. In die vermomming haalden twee mannen in december 2017 1,8 miljoen euro op bij het K+K-hoofdkantoor in Gronau. De medewerkers kwamen de diefstal pas op het spoor toen duidelijk werd dat de echte transportwagen nog op weg was naar het hoofdkantoor. Er werd direct naar het vervalste voertuig gezocht, maar tevergeefs.

Filmscenario

Aan het begin van het strafproces legde een van de beklaagden een korte bekentenis af. Volgens de Westfälische Nachrichten gaat het om een 45-jarige man die destijds bij een securitybedrijf werkte en de andere bendeleden van insider-informatie zou hebben voorzien. "De aanklacht klopt", zei diens advocaat. Buiten de rechtszaal vergeleek de raadsman de K+K-coup met de grote posttreinroof in Engeland. Volgens hem had het scenario met de vervalste geldlopers in Hollywood niet misstaan. "Alles was minutieus gepland en doordacht."

Opzienbarend 

De overige zes beklaagden uit Recklinghausen, Marl, Keulen en Wachtberg, vlakbij Bonn, kwamen tijdens de eerste dag van het strafproces nog niet aan het woord. Volgens de aanklacht zou de bende meer opzienbarende misdrijven hebben gepleegd, zoals eind 2016 het leegroven van een geparkeerde geldtransportauto in Dortmund, waarbij een half miljoen euro werd buitgemaakt. In juni 2017 werd een geldautomaat in Werne leeggehaald.

Sieradenhandelaar

In beide gevallen zouden de daders over een sleutel hebben beschikt. In het voorjaar van 2016 werd een vrouwelijke sieradenhandelaar in Mönchengladbach voor de deur van haar woning overvallen en beroofd. Hierbij zou 300.000 euro zijn buitgemaakt.

Luxe

Het geld zou de bende vooral aan luxespullen hebben uitgegeven, zoals sieraden, auto’s, vakanties en bordeelbezoeken.

  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.