Volledig scherm
© ANP

Niet burgemeester, maar justitie besloot tot inval supportershome FC Twente

Update
ENSCHEDE - Niet de burgemeester van Enschede, maar justitie besloot donderdagavond tot een inval in het supportershome van Vak P. Dat antwoordde burgemeester Onno van Veldhuizen zojuist in de raadsvergadering op kritische vragen van VVD en Groen Links.

Niet de burgemeester van Enschede, maar het openbaar ministerie besloot donderdagavond tot een inval in het supportershome van Vak P. Dat antwoordde burgemeester Onno van Veldhuizen vanavond in de raadsvergadering op kritische vragen van VVD en Groen Links.

Van Veldhuizen gaf aan dat er na maanden onderzoek door de politie een rechterlijke machtiging kwam voor de actie. ,,Niet het bestuursrecht, maar het strafrecht was actief’’, aldus Van Veldhuizen. In zijn rol van verantwoordelijke voor de openbare orde wist hij vooraf van de inval. ,,Maar mocht ik al de behoefte voelen, ik had op dat moment zeker niet de bevoegdheid om deze tegen te houden.’’

Niet bevoegd
Hij benadrukte dat vanwege de scheiding van machten op dat moment niet de burgemeester verantwoordelijk was. ,,Ik ging er niet over. De gemeente was geen bevoegd orgaan. Dat is een belangrijk staatsrechtelijk beginsel. Het gaat om de onafhankelijkheid van het openbaar ministerie.’

Woordvoerders van VVD, Burgerbelangen en PvdA reageerden desgevraagd dat de verantwoordelijkheden van de burgemeester en openbaar ministerie niet los te zien zijn van elkaar. ,,Als dit alleen onder het strafrecht valt, waar blijven wij als gemeenteraad dan met onze controlerende taak. Moeten we onze vragen dan stellen aan de minister in plaats van aan de burgemeester’’, reageerde Ben Sanders (Burgerbelangen).

Liberaal Jeroen Diepenmaat: ,,Onze burgemeester blijft bevoegd gezag van de politie.’’ Voor een definitief oordeel wacht de gemeenteraad de evaluatie van de actie af.

Steun

Van Veldhuizen vroeg verder steun aan de politiek om ondermijning van het gezag en drugshandel bij Vak P te stoppen. ,,Hoe heftig het is, komt nu naar voren.’’ De burgemeester liet doorschemeren dat meer acties te verwachten zijn.

Vooruitlopend op de officiële evaluatie van de politieactie, erkende de burgemeester dat deze in communicatief opzicht niet goed is verlopen. Hij sprak over het ‘speakerincident’. Daarmee doelde hij erop dat de speaker tijdens de wedstrijd ten onrechte iedereen opriep het stadion te verlopen, waar alleen vak P werd bedoeld.

Van Veldhuizen heeft contact gehad met de speaker. ‘Er was een procedure. Die is niet gevolgd of niet begrepen. Daar zijn verschillende verhalen over.’’ De burgemeester hield een pleidooi om ontruimingen zo reëel mogelijk te oefenen. Hij noemde dat belangrijk, omdat het zo weinig voorkomt.

Kritisch

De VVD was kritisch dat de gemeenteraad niet over de inval was geïnformeerd. In een reactie hierop haalde de burgemeester de ‘druk van de omstandigheden’ aan. ,,Het was een bijzondere situatie.’’ Na een korte nachtrust van zowel de burgemeester zelf als politiechef Janny Knol is vrijdagmorgen eerst een persconferentie belegd. De burgemeester gaf toe dat raadsleden hiervoor hadden moeten worden uitgenodigd. ,,Dat is een les om te leren.’’

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.