Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Ook voor derde boerenprotest is grote Twentse steun

ENSCHEDE - Het derde boerenprotest in twee weken tijd kan - wederom - op veel animo reken uit Twente. Honderden trekkers uit deze regio rijden woensdag naar Bilthoven en Den Haag, daarnaast gaan er meerdere bussen en tientallen personen op eigen vervoer. 

De groepen vertrekken onder meer vanuit Deurningen, Vriezenveen, Haaksbergen, Tubbergen, Almelo en Wierden, in alle vroegte. In totaal worden er ruim tienduizend trekkers in de ochtendspits op de openbare weg verwacht. Deze rijden eerst naar Biltse Rading in De Bilt voor een protest tegen het meetinstituut RIVM, waarna ze naar de Haagse binnenstad trekken. Specifiek doel was ook het Binnenhof, maar minister Ferd Grapperhaus heeft te kennen gegeven dat daar geen toestemming voor is; er zijn maatregelen genomen om trekkers voor het Tweede Kamer-gebouw te voorkomen.

Rekenmodel

De boeren bezoeken het RIVM om te protesteren tegen het rekenmodel dat gebruikt wordt om de stikstofuitstoot te meten. Daaruit blijkt dat de landbouw de grootste vervuiler is. Het instituut heeft aangegeven dat die gepaard gaan met onzekerheden van dertig procent. In wetenschappelijke modellen heel gebruikelijke onzekerheden, volgens het RIVM, maar volgens vertegenwoordigers van de sector zou die moeten worden teruggebracht tot maximaal vijf procent, om voldoende zekerheid te hebben over de ‘absolute wetenschappelijke waarheid’. Ook pleiten zij voor investeringen in metingen en apparatuur en verfijning van modellen. 

Sympathie

Farmers Defence Force, dat de actie op touw zette, roept de actievoerders op het protest netjes te houden, naar aanleiding van het incident in Groningen. De inval in het provinciehuis zette kwaad bloed en wordt door FDF afgekeurd. „We hebben nog een kans om de sympathie van de burgers te houden of te herstellen. Dat gaan we woensdag doen.” Boeren werd dinsdagmiddag opgeroepen geen aanhangers, zelfrijdende mestrijders en werktuigen mee te nemen.

Verslaggever Arjan te Bogt van deze krant rijdt de hele dag mee met varkenshouder Sjoerd Pipers uit Enschede, die voor de tweede keer deze week protesteert. Zijn bevindingen zijn te volgen via de website: www.tubantia.nl.

Volledig scherm
. © ANP

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.