Volledig scherm
Onder het Twentekanaal doortrekken van de leiding voor Warmtenet. © Christian van der Meij

Op zoek naar nieuwe plek centrale in Hengelo

HENGELO - Zoektocht naar nieuwe plek voor energiecentrale van Warmtenet. Dat levert waarschijnlijk een jaar vertraging op. Extra kosten voor gemeente: 120 mille.

Honderden meters
Nu de bouw van de energiecentrale voor Warmtenet op het parkeerterrein achter de Esreinschool aan de Kerkstraat niet doorgaat, is een zoektocht gaande naar een andere plek, binnen een cirkel van enkele honderden meters. "We gaan de komende weken met betrokkenen praten", zegt Jan Breedveld van Warmtenet-partner Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling.

Dat de oude locatie is afgevallen blijkt uit een vlak voor de kerstdagen verstuurde brief van het college van B en W aan de raad. DEC Noord, 'decentrale energiecentrale Noord', zou hier ondergronds worden aangelegd om tegemoet te komen aan de wensen van de Esreinschool, die vreest voor de veiligheid van de leerlingen. Maar ingraven blijkt een hele dure oplossing, zegt Breedveld.

'Zorg minder'
Esreinschool-directeur Louis Padberg is prettig verrast over het doorstrepen van de beoogde DEC naast zijn school. "Dat is een zorg minder." Maar voor realisatiemanager Breedveld van Alliander is het een zorg extra. Hij moet nu op zoek naar een nieuwe plek in de directe omgeving. Er ligt al een 'shortlist' op tafel, maar de locaties noemt hij in dit stadium nog niet.

Uitbreiden
In zo'n energiecentrale wordt de watertemperatuur in de hoofdleiding van Warmtenet opgekrikt naar 70 graden. Vandaar stroomt het naar de afnemers, in dit geval met name het ROC van Twente. Het gaat om een gebouw van zo'n 250 vierkante meter. Daarbij moet er ook ruimte zijn om de DEC in een later stadium te kunnen uitbreiden. De hoogte hangt af van de gebruikte installaties, zegt Breedveld. Erbovenop komen nog pijpen voor de afvoer van rookgassen.

Uitstel
Hij durft niet aan te geven wanneer de bouw van de DEC Noord kan beginnen. "Liefst zo snel mogelijk, maar dat is afhankelijk van de locatie en de bestemmingsplannen. Dan ben je zo zes maanden verder." Uit de brief van het college blijkt dat het uitstel geld gaat kosten, omdat er langer op gas moet worden gestookt. De schade wordt verdeeld tussen de Warmtenetpartners Ennatuurlijk (10 procent), Alliander DGO (25 procent) en de gemeente (65 procent).

Er wordt al van uitgegaan dat DEC Noord een jaar later in gebruik komt. Nadeel: 184 mille. De gemeente neemt daarvan 120 mille voor haar rekening.

  1. Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen
    Play
    VIDEO

    Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen

    ENSCHEDE - Vooraf weet ze nooit wat ze gaat maken, maar dat er uiteindelijk een prachtige creatie komt, staat vast. Natuurmens Riki Cupers startte bloemstukken in de vorm van landschappen te creëren met haar vader, nadat hij niet meer met haar de bossen en bergen in kon trekken. Het zorgt ervoor dat Riki straks een van de meest opvallende standhouders is op de kerstmarkt in 't Hoogeland. "Mijn oma zei altijd: 'Ie bint nooit te oald om wat te leern."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.