Volledig scherm
© Lars Smook

Operatiekamers gesloten in MST: ziekenhuizen in de regio nemen spoedeisende hulp over

UPDATEENSCHEDE -  De operatiekamers bij het Medisch Spectrum Twente zijn vrijdagochtend noodgedwongen gesloten. De ict-infrastructuur ligt plat in het ziekenhuis. Daardoor is het niet mogelijk om te beschikken over de dossiers van patiënten die moeten worden geopereerd. Ziekenhuizen in de regio nemen de spoedeisende hulp van het MST over.

Alle patiënten die dit aangaat zijn inmiddels geïnformeerd. Woordvoerder Selma Hoekstra stelt uitdrukkelijk dat er geen gevaar is voor de veiligheid van patiënten. „Voor de buitenwereld is het MST tijdelijk onbereikbaar. Maar intern hebben we alleen operaties moeten afzeggen.” Mensen die een afspraak hebben op de poliklinieken wordt verzocht niet te komen. Zij worden gebeld voor een nieuwe afspraak. Patiënten die een afspraak voor een operatie hebben, moeten wel komen. Zij krijgen aan de balie te horen of het er ook echt van komt. 

Hoekstra zegt dat de hoop is dat vanmiddag toch een aantal operaties doorgaat. Ze vertelt dat de telefoon ‘heel voorzichtig ‘ weer begint te werken. Het ziekenhuis is verder met man en macht bezig de storing te verhelpen, maar heeft er nog niet echt greep op. Over de oorzaak kan zij nog altijd niets zeggen. Volgens Hoekstra zijn er geen aanwijzingen van een aanval van buiten op de ict.

Patiënten

Han Kettering uit Neede moest voor controle naar de reumatoloog. Hij trof om half tien tot zijn verbazing een erg volle ontvangsthal aan. Bij de balie werd hem uitgelegd dat de controle niet door kon gaan omdat medische gegevens niet bereikbaar zijn. Hoewel hij samen met zijn vrouw uit Neede is gekomen, neemt hij de boodschap gelaten. “Je kunt er niets aan doen”, zeggen ze. Het ziekenhuis heeft beloofd te zullen bellen voor een nieuwe afspraak.

Er zouden vandaag 47 operaties plaatshebben. 27 zijn er afgezegd. Over 20 is nog geen duidelijkheid. Als het reguliere ICT-systeem door een storing uitvalt, moet een alternatief (een backup - volgens de woordvoererster) in werking treden. Deze backup heeft echter om nog onbekende reden niet gefunctioneerd.

Volledig scherm
© Lars Smook
  1. Jeugdige volleyballers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië
    VIDEO

    Jeugdige volleybal­lers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië

    ENSCHEDE - Ze zijn er klaar voor. Twaalf jongens van het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat in Enschede reizen deze week naar Poreč in het noorden van Kroatië. Daar begint zaterdag het WK Scholenvolleybaltoernooi voor spelers onder de 15. Het Bonhoefferteam is het enige jongensteam dat voor Nederland zal uitkomen tijdens dit WK. 1Twente ging maandagavond langs bij de laatste training in de Diekmanhal in Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.