Volledig scherm
Protesten van ziekenhuispersoneel. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Operaties afgezegd in ziekenhuizen MST en SKB, ludieke acties op stakingsdag

videoENSCHEDE – Zo’n honderd patiënten ondervinden woensdag hinder van de ziekenhuisstaking in SKB in Winterswijk en MST in Enschede. Hun polikliniekbezoek, onderzoek of operatie is afgezegd omdat het personeel zondagsdienst draait.

Niet alle medewerkers doen mee met de landelijke staking, die is opgezet om de vastgelopen cao-onderhandelingen vlot te trekken. Zo gaat spoedzorg altijd door. Ook kankerbehandelingen en operaties bij kinderen zijn niet afgezegd. Volgens het actiecomité in Enschede zijn tussen de tachtig en honderd patiënten afgebeld. In SKB gaan vijf, al langer vastgelegde, operaties van kno-patiënten (keel, neus en oor) niet door.

Omdat de stakingsdatum al weken bekend is, hielden de ziekenhuizen er in hun planning al rekening mee. De 20ste november werd vrijgehouden. Zondagsdienst houdt in dat alleen noodzakelijke zorg wordt verleend. Medewerkers hebben verder allerlei ludieke acties gepland om hun aandacht te vragen voor hun zaak.

Bloeddruk meten MST

In MST wordt van 11.00 tot 12.00 uur gratis bloeddruk gemeten in de centrale hal. Vanaf 12.30 uur is een kleine optocht van actievoerend personeel door de stad met de wensambulance voorop. Aansluitend worden op het Koningsplein spandoeken opgehangen, een actielied gezongen en neemt de raad van bestuur een actiebord in ontvangst.

Volledig scherm
De ziekenhuizen bereden zich voor op acties, aanstaande woensdag. ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Bij het restaurant worden ‘geeltjes’ op een post-it muur geplakt, waarop staat waarom ziekenhuispersoneel een goede cao verdient. Verder wordt in Enschede een wedstrijd ‘bedden opmaken’ en een rollatorrace gehouden.

Acties in Winterswijk

In ziekenhuis SKB in Winterswijk zijn eveneens ludieke acties te verwachten. Medewerkers van de verpleegafdelingen, de röntgenkamer en de operatiekamers draaien zondagsdienst. Dat betekent dat zij alleen de noodzakelijke zorg verlenen. Polikliniekbezoeken gaan door, tenzij röntgenfoto’s of CT-scans nodig zijn. Dat laatste gebeurt woensdag niet.

Verder zijn dus vijf operaties afgezegd, allemaal aan neus, keel en oor. Deze waren al eerder ingepland. Spoedzorg in SKB gaat wel door. Ook als de operatiekamers hiervoor nodig zijn, staat personeel klaar om te werken. Patiënten die voor woensdag een afspraak hebben in het ziekenhuis die alsnog niet doorgaat, worden uiterlijk vandaag hierover gebeld.

ZGT

Personeel van ziekenhuis ZGT, met vestigingen in Hengelo en Almelo, doet niet mee met de staking. De actievoerders in ZGT willen op een andere manier protesteren tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. Hoe ze dat gaan doen, is onduidelijk.

Vier vakbonden organiseren de landelijke actie, de eerste ooit in de ziekenhuizen, naar aanleiding van een slepend cao-conflict. Ze willen een salarisverhoging die vergelijkbaar is met recente zorgakkoorden. Verder zetten de bonden in op goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over de instroom en behoud van ziekenhuismedewerkers. In totaal 200.000 medewerkers vallen onder de cao ziekenhuizen.

Waarom het ziekenhuispersoneel gaat staken? We leggen het uit in onderstaande video.

Volledig scherm
Foto’s van protesterende verpleegkundigen. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.