Volledig scherm
V.v. Rigtersbleek heeft een bedrijf ingehuurd om de eiken rondom het veld vrij te maken van de processierups. © Lilian Ten Donkelaar

Overal nesten: vv Rigtersbleek laat op eigen kosten processierups weghalen

ENSCHEDE - Bij duizenden bevolken de rupsen de eiken rondom de velden van vv Rigtersbleek. Ze marcheren over de middenstip, wandelen over de stoep en hun haren dwarrelen over het terras. Dit weekend heeft de voetbalclub in uiterste nood op eigen kosten een bedrijf ingeschakeld dat de nesten verwijdert.

„5000 euro kost ons dat. De gemeente doet niks, dus we hebben geen keus. Volgende week hebben we hier een G-toernooi”, zegt vicevoorzitter Hans Vossensteyn. De club moet wel. „De gemeente zei: dan laat je de kinderen toch in een trainingspak spelen met een pet op”, zegt Vossensteyn. „Dat geloof je toch niet.” De twee medewerkers van het bedrijf dat de rupsen komt opzuigen, zijn om half acht begonnen. En het duurt nog wel even, zegt een van hen. „Als we alles willen weghalen, zijn we een week bezig.” Het wordt elk jaar erger. „Ik heb een boom gezien met 35 nesten erin.” 

Jaren bezig

Rigtersbleek heeft er genoeg van. Er gaat een brief naar de gemeente. „We zijn al jaren bezig”, zegt voorzitter Sara Nijenhuis. De gemeente en sportbedrijf Sportaal worden door de club steeds gebeld met de vraag of de nesten verwijderd kunnen worden. „We krijgen eigenlijk steeds hetzelfde verhaal te horen: het gemeentelijke beleid wordt gevolgd. Dat betekent bij ons dat er een lint om de bomen wordt gehangen. Maar dat hadden we zelf ook wel kunnen doen.” Het is ook zinloos. De bomen staan vlak langs het veld en de rupsen kruipen in het gras rond, zegt vicevoorzitter Vossensteyn.

Rigtersbleek hoopte juist dat de gemeente echte maatregelen zou nemen tegen de eikenprocessierups. Dat gebeurt niet. Nijenhuis bevestigt het verhaal van Vossensteyn. „We hebben alleen een briefje gehad waarin wordt gezegd dat we bezoekers zouden kunnen adviseren om lange mouwen en lange broeken te dragen. Dit is een voetbalclub, dat gaat toch niet? We hebben binnenkort een groot G-toernooi op ons complex en ook nog een internationaal jeugdtoernooi. Zo kunnen we onze gasten niet ontvangen.”

Niet houdbaar

De eerste klachten zijn al bekend. De brandharen van de rups waaien ook op het terras van de kantine, waar ze op de armen van bezoekers belanden. En omdat Rigtersbleek dagelijks kinderopvang en dagbesteding biedt op het complex, is de huidige situatie volgens Nijenhuis niet houdbaar. „Er zijn al ouders die hun kinderen thuis houden. Gezien alle activiteiten hebben we daarom besloten om zelf iemand in de arm te nemen die de nesten opruimt.” Dat kost de club dus zo’n 5.000 euro. „Wat ik jammer vind is dat we dat geld ook aan andere dingen hadden kunnen besteden in plaats van aan de eikenprocessierups. Mijn wens is dat we in Enschede hier echt iets aan gaan doen.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.