Volledig scherm
VNG Overijssel wil miljoenen extra uit Den Haag voor gemeenten. © Stock

Overijsselse gemeenten willen tientallen miljoenen uit Den Haag, 21 miljoen voor Twente

ENSCHEDE - VNG Overijssel wil dat Den Haag op korte termijn tientallen miljoen voor de Overijsselse gemeenten beschikbaar stelt. In totaal vragen ze een eenmalige bijdrage van 600 miljoen euro voor alle Nederlandse gemeenten. Daarvan moet ongeveer 21 miljoen euro in Twente terecht komen.

De Overijsselse gemeenten doen die oproep in een brandbrief aan het ministerie van Financiën en Tweede Kamerleden. Gemeenten worstelen met fikse tekorten, onder andere door de zorg. De gemeenten presenteren deze maand hun begrotingen voor komend jaar en moeten bezuinigen of belastingen als ozb verhogen om de begroting sluitend te krijgen.

34,50 per inwoner

Deze eenmalige bijdrage van 34,50 euro per inwoner kan op korte termijn enige verlichting geven voor gemeenten, zegt de VNG Overijssel.  Hiermee kunnen gemeenten minder bezuinigen op belangrijke voorzieningen als zwembaden, bibliotheken, wegonderhoud en sport.

Alle gemeenten in Nederland kampen met deze problemen, zegt Gerla Struik van VNG Overijssel. „Deze brief komt uit Overijssel, maar vorige week bleek bij een bijeenkomst in Den Haag dat dezelfde druk in het hele land bestaat. We staan daar niet alleen in.” Overijssel neemt nu het initiatief met de brandbrief, andere regio’s willen ook de druk opvoeren. 

Verschillende partijen hebben al toegezegd de brandbrief te bespreken. Na het herfstreces, deze en volgende week, wordt het verder besproken in politiek Den Haag.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.