Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Politie grijpt in bij demonstratie voor moskee Enschede

ENSCHEDE – De politie heeft zondagmiddag een demonstratie van de actiegroep Rechts in Verzet (RIV) bij de moskee aan de Atjehstraat in Enschede voortijdig beëindigd. 

Een groepje van zo’n tien demonstranten nam omstreeks twee uur met spandoeken bij de moskee plaats en scandeerde anti-islamleuzen. De politie moest in actie komen om een confrontatie met enkele tientallen moskeebezoekers te voorkomen.

Confrontatie

Zij verzamelden zich voor de ingang van de moskee aan de Atjehstraat. Beide groepen stonden ongeveer een half uur tegenover elkaar, waarbij de spanning  behoorlijk opliep. Voor de gemeente aanleiding de politie opdracht te geven de demonstratie te beëindigen. „Het is jammer dat het zo moest aflopen, maar het gevaar op wanordelijkheden en een onveilige situatie in de nauwe straat was te groot”, aldus loco-burgemeester Eelco Eerenberg.

Toestemming

De gemeente was vooraf op de hoogte gesteld van de demonstratie en gaf er ook toestemming voor. Wel was met RIV afgesproken de manifestatie niet direct voor de ingang van de moskee aan de Atjehstraat te houden, maar enkele tientallen meters verderop. De demonstratie richtte zich volgens woordvoerder Ton Kamp van de gemeente tegen zowel de Turkse president Erdogan als tegen de bouw van een nieuwe moskee in Enschede.

Gespannen

Omwonenden zagen dat in eerste instantie de politie met één auto ter plekke was, maar dat korte tijd later een vijftal politieauto’s arriveerden. Daartoe behoorden ook agenten met politiehonden, maar die bleven in de wagens. Buren van de moskee spraken van een gespannen situatie. De politie kwalificeerde de sfeer ter plekke als 'zorgwekkend'.

Omwonenden volgden de ontwikkelingen van een afstand met de nodige schrik. „Gelukkig is het niet uit de hand gelopen. Het was vooral schreeuwen over en weer”, aldus een buurtbewoner. Hij had niet de indruk dat de actievoerders uit Enschede afkomstig zijn.

Onthoofdingen

Leden van de actiegroep Rechts in Verzet demonstreerden eerder onder andere bij moskeeën in Den Haag en Amsterdam. Ze zorgden voor de nodige commotie bij de Emir Sultan Moskee in Amsterdam, waar een onthoofde pop werd achtergelaten. Die actie kwalificeerde Rechts in Verzet als gerechtvaardigd. „De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen”, was de reactie van RIV. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.