Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Rechtbank verwerpt stelling dat inzet undercoveragenten in zaak viervoudige moord Enschede onrechtmatig was

viervoudige moord enschedeALMELO - De advocaat van de vrouw die mogelijk de verdachten van de viervoudige moord aan wapens heeft geholpen, vindt dat het Openbaar Ministerie haar rechten ernstig heeft geschonden door undercoveragenten in te zetten. De rechtbank verwerpt die stelling.

De twee zeer intimiderende agenten hebben haar volgens advocaat Yehudi Moszkowicz in haar eigen huis afgezonderd van de buitenwereld en verhoord. Het Openbaar Ministerie moet daarom volgens hem niet ontvankelijk worden verklaard.

Dat zei Moszkowicz donderdagochtend bij de rechtbank in Almelo, waar een pro forma zitting dient rond de viervoudige moord op 13 november vorig jaar in Enschede. Verdachte Zizi W. uit Breda wordt ervan verdacht voor de drie hoofdverdachten naar wapens te hebben gezocht. Het Openbaar Ministerie ziet dat als medeplichtigheid aan de moord.

Undercoveragenten

Moszkowicz beschreef hoe de twee undercoveragenten bij W. aanbelden en haar moeder naar boven te gaan, maar haar telefoon beneden te laten. Ze presenteerden zich als familie van de hoofdverdachten die ‘losse eindjes aan elkaar wilden knopen’.

Eenmaal alleen met W. zouden ze niet met haar hebben gesproken, maar haar hebben verhoord. Een van hen omschreef hij als een ‘boomlange gespierde Joego’ die voor een zeer intimiderende situatie zorgde waaraan zij zich niet kon onttrekken. Ze kon immers niet uit huis gaan en de mannen achterlaten.

Hij vertelde dat W. diverse vragen niet wilde beantwoorden of zei er niets van te weten. Op een gegeven moment heeft ze zelfs gezegd dat ze haar advocaat wilde raadplegen. Volgens de agenten was dat niet nodig. Ze pakten haar mobiel af en legde dat in de kast. W. vertelde dat de ‘Joego’ toen hij ontevreden was over haar reactie riep: “Are you my enemy?”

‘Rechten geschonden’

De advocaat zegt dat de rechten van de verdachte ernstig zijn geschonden. Er waren veel lichtere middelen mogelijk om haar te ondervragen. Ze had bovendien aangegeven dat ze bij de rechter-commissaris als getuige in de zaken tegen de andere verdachten wilde verklaren. Het Openbaar Ministerie moet daarom volgens hem niet-ontvankelijk worden verklaard. Daarmee zou Zizi W. niet verder kunnen worden vervolgd.

Knuffel

Volgens het Openbaar Ministerie is de inzet van de undercovers wel rechtmatig geweest. Officier Aidan van Veen die met de agenten de voorbereidende gesprekken heeft gevoerd vertelde dat er zelfs een vertrouwde sfeer heerste en dat de agenten met een knuffel en een uitwisseling van telefoonnummers vertrokken.

Afluisteren

Hij wees erop dat de verdachte zelf de telefoon niet wilde gebruiken omdat ze dacht dat die kon worden afgeluisterd door de politie. De moeder zou zelf haar telefoon beneden in huis hebben laten liggen. Van Veen zei dat de ernst van het misdrijf de inzet van ‘werken onder dekmantel’ rechtvaardigde. Bij zo’n aanpak is het volgens hem wettelijk toegestaan te misleiden, is het niet nodig iemand erop te wijzen dat hij het recht heeft om te zwijgen en krijgt een gesprek altijd het karakter van de verhoor. Dat is geen probleem mits de ‘verklaringsvrijheid’ niet in het geding komt.

Officier horen

Advocaat Moszkowicz constateerde dat  feiten op totaal verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Als het Openbaar Ministerie niet al meteen niet ontvankelijk wordt verklaard, wil hij niet alleen de undercovers aan de tand voelen, maar ook de officier van justitie Van Veen nu hij weet dat hij hen heeft ingefluisterd wat te doen.

Verwerpen

De rechtbank verwerpt de stelling van Moszkowicz en daarmee gaat de strafzaak tegen W. dus gewoon verder. Er is volgens rechtbankpresident Ben Hendriks sprake van een rechtmatige inzet van de agenten. Hij vindt het niet nodig dat de agenten of de officier van justitie als getuige worden gehoord over de rechtmatigheid van de inzet.

De zitting loopt nog.

Video: De viervoudige moord in Enschede, hoe zat het ook alweer?

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.