Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Saxion verstevigt onveilige betonvloer na de zomer

ENSCHEDE - Na een bouwkundige aanpassing neemt Hogeschool Saxion in het nieuwe schooljaar de locatie Hofstede Crull weer in gebruik. Het gebouw op de hoek van de Tromplaan is sinds 27 oktober gesloten wegens een mogelijk gevaarlijke betonvloer. De school stelt bouwcombinatie Haafkes/Plegt-Vos en bureau ABT uit Velp aansprakelijk voor de schade van 4 ton.

In Enschede voldeed de vloer van het gebouwdeel voor studenten van de Pabo Edith Stein niet aan de eisen van de overheid. Studenten en personeel werken en studeren sinds 27 oktober in andere gebouwen. 

Extra staalconstructie

De oplossing voor het probleem is een extra staalconstructie, bestaande uit stalen balken onder de naden van de vloerplaten, ondersteund door kolommen. De krachten worden zo van boven naar beneden afgedragen naar de bestaande fundering. Woordvoerder Rob Admiraal: "Het is een relatief simpele oplossing die op korte termijn kan worden gerealiseerd. De hele operatie kost 4 ton."  

Kosten 

Volgens de woordvoerder zijn Haafkes/Plegt-Vos en bureau ABT aansprakelijk gesteld. Maar de betrokken partijen zijn er nog niet over uit. Admiraal: "Het is een complexe discussie en we gaan niet wachten tot we daaruit zijn. Het aanbrengen van de aanpassingen is onze eerste zorg."

Werkzaamheden

De Gemeente Enschede beoordeelt op dit moment de constructie en het plan van de aannemer Haafkes/PlegtVos. Naar verwachting wordt eind mei gestart met de werkzaamheden. Medio juli zullen de werkzaamheden afgerond zijn en vanaf het nieuwe studiejaar kan het gebouwdeel weer gebruikt worden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.