De herdenkingsplaquette werd door de maatregelen rondom corona uiterst sober onthuld.
Volledig scherm
De herdenkingsplaquette werd door de maatregelen rondom corona uiterst sober onthuld. © Stefan Wegdam

Sobere herdenking bij nieuw monument voor tragedie van bombardement op Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Op De Brink staat sinds kort een nieuw monument. De gedenkplaquette herinnert aan het bombardement in de Tweede Wereldoorlog waarbij 57 doden en meer dan tweehonderd gewonden vielen. 

Gistermorgen, 24 maart om 09.23 uur, stonden enkele mensen stil bij die ramp vlak voor de bevrijding. Het was exact 75 jaar geleden dat achttien geallieerde bommenwerpers dood en verderf zaaiden in Haaksbergen. 

„Er is heel veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, maar dit bombardement is in de vergetelheid geraakt. Nabestaanden hebben behoefte aan een gedenkplek en willen er ook over praten”, zegt Wim ten Voorde, die namens het comité 75 jaar Vrijheid & Verzoening zich heeft ingezet voor de komst van het herdenkingsmonument. 

Nabestaanden

Het monument is pas klaar. Het comité had voor de officiële opening nabestaanden uitgenodigd. Bovendien zou het seniorenorkest The Evergreens voor muziek zorgen en leerlingen van Het Assink lyceum zouden namen voorlezen van de dodelijke slachtoffers. Dat ging allemaal niet door. Door de coronacrisis zijn geen samenkomsten toegestaan. 

De officiële onthulling is daarom uitgesteld. „Die zal in het najaar plaatsvinden. Maar wij vonden wel dat we hier exact 75 jaar na het bombardement even moesten zijn. We hebben een krans neergelegd en een minuut stilte gehouden. Er waren vijf personen aanwezig, die op een gepaste afstand van elkaar stonden”, zegt Ten Voorde. 

Emotioneel

De kerkklokken werden niet geluid. Dat was aanvankelijk wel de bedoeling, maar daar heeft het comité van af gezien. De opening van de gedenkplaquette kreeg daardoor een zeer sober karakter. Ten Voorde verwacht dat de komende dagen veel mensen even naar de plaquette zullen gaan. ,,Het is nu een openbaar monument. Een collega van ons comité zag een avond eerder al mensen bij de plaquette staan. Die waren zichtbaar emotioneel”, zegt Ten Voorde. 

Bank

Bij het herdenkingsmonument is ook een stalen zitbank geplaatst. Vanwege het verbod op samenkomsten zijn alle activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding afgelast. Ook de opening van de foto-expositie in het gemeentehuis aansluitend op de onthulling van het herdenkingsmonument ging niet door. ,,We willen dat in het najaar houden. Dan willen we alsnog aandacht schenken aan dit bombardement. Daar is behoefte aan”, weet Ten Voorde. Over het bombardement is ook een boek verschenen. De boekpresentatie is eveneens vervallen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.