Het pand in de wijk Roombeek.
Volledig scherm
Het pand in de wijk Roombeek. © Annina Romita

Stichting koopt museumpand voor 3 miljoen euro en Enschede stelt zich garant: ‘Bezuiniging is volbracht’

ENSCHEDE - Het pand van De Museumfabriek, voorheen de TwentseWelle, wordt voor 3 miljoen euro verkocht aan een daarvoor opgerichte stichting.

Het bedrag voor de aankoop leent de Stichting Vastgoed Musea Enschede van de bank. De gemeente Enschede stelt zich daarvoor garant. Dat voorstel doet het college aan de gemeenteraad. De verkoop is een goede zaak, meent het college, want het museum moet fors bezuinigen. Dat is hiermee gelukt. 

Vaste lasten zijn hoog

Het museum kreeg in 2015 een bezuiniging van meer dan een half miljoen opgelegd.  Dat is deels opgelost door een reorganisatie en meer samenwerking. De vaste lasten blijven echter wel een grote kostenpost. De Museumfabriek huurt het pand van De Woonplaats, en die wil het graag verkopen. De stichting heeft becijferd dat de jaarlijkse vaste lasten door aankoop omlaag kunnen met 130.000 euro. Dat geld wil het museum steken in de programmering.

Geen risico 

Risico is er niet, schat de gemeente in, want het gaat om een ‘stabiele huurder, met grote zekerheid op huurinkomsten’, aldus het college. Bovendien wordt het pand ‘ver onder de taxatiewaarde’ verkocht, dus bij gedwongen verkoop is er niets aan de hand. 

Noodzaak

Voor het museum is het verder drukken van de kosten absolute noodzaak. Bij de bezuinigingsopdracht in 2015 kreeg het eenmalig ruim 6 ton voor alle kosten van het afschalen. Dat loopt dit jaar af. Daarnaast is er nog de dreiging van een nieuwe huurbaas: De Woonplaats wil het gebouw sowieso kwijt en koopt de stichting het niet, dan gaat het mogelijk naar een commerciële verhuurder, met huurstijgingen als gevolg. Daar kwam de coronacrisis overheen: naar schatting kost dit het museum één tot anderhalve ton. 

De gemeenteraad mag zich nog uitspreken over het plan.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.