Volledig scherm
Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede, binnen Samen14/OZJT verantwoordelijk voor zorg en jeugdhulp. © Emiel Muijderman

Stop op Twentse inschrijving nieuwe zorgbureaus

ENSCHEDE – De Twentse gemeenten zetten een stop op nieuwe inschrijvingen van zorgbureaus. Vanaf 1 augustus tot 2 januari volgend jaar is er geen inschrijving meer mogelijk. De stop is noodzakelijk omdat zich veel meer nieuwe zorgaanbieders meldden dan verwacht.

Samenwerkingsverband Samen14/OZJT koos per 1 januari voor een open inschrijving. Nieuwe zorgbureaus konden zich op elk gewenst moment aanmelden voor een raamovereenkomst om wmo-zorg en jeugdzorg te leveren. Maar al snel bleek dat de twaalf Twentse gemeenten zich hadden verkeken op de zorgmarkt. In plaats van een enkeling schreven zich na 1 januari  tientallen nieuwe zorgondernemers in. Eelco Eerenberg, binnen samenwerkingsverband Samen 14/OZJT verantwoordelijk voor Zorg & Jeugdhulp, stelde vorige maand in een interview met deze krant al dat dat een probleem werd: “Het zijn er veel meer dan we dachten. En het worden er steeds meer. Dat legt een enorm beslag op onze controlecapaciteit.”

Inhaalslag

Volgens Eerenberg hadden de Twentse gemeenten daar ‘gemengde gevoelens’ over, maar waren er twijfels over de juridische haalbaarheid van een stop:  “Als je de zorgmarkt een permanente inschrijving belooft, moet je dat eigenlijk wel waarmaken.” Maar de druk is inmiddels zo groot dat de stap toch is gezet. Woordvoerder Monique Van Meel van Samen14/OZJT: “We hebben de plicht om binnen twaalf weken na binnenkomst van alle documenten een beslissing te nemen over een zorgaanbieder. Over het algemeen kost het proces van inschrijven langer. Door de inschrijving tot 2 januari dicht te zetten  kunnen we een slag maken met nog openstaande inschrijvingen.” Of er na 2 januari nieuwe beperkingen worden opgelegd aan het aantal nieuwe inschrijvers is op dit moment nog niet bekend.

Dubieuze bureaus

De Twentse gemeenten kondigden vorige maand ook al aan de controlecapaciteit op te schroeven.  De ‘open’ inschrijvingsprocedure bleek namelijk ook nogal wat dubieuze zorgaanbieders aan te trekken, zoals bureaus die geld uitleenden aan familie of aan eigen bedrijven, die geld vergokten in het casino of exorbitante winsten bijschreven op de eigen bankrekening. De drempel voor toelating is daarom al verhoogd: er wordt tegenwoordig meteen bij de eerste inschrijving dieper doorgevraagd op jaarrekeningen, diploma’s en achtergronden van de zorgondernemer. 

Het systeem van open inschrijving gold voor twaalf  Twentse gemeenten: Almelo en Hof van Twente waren de enige twee gemeenten die er niet aan meededen. Zij organiseerden hun eigen aanbesteding, die veel strenger was en bovendien maar eens per twee jaar plaatsvindt. In die tussentijd is er geen ruimte voor nieuwe aanbieders.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.