Volledig scherm
De Strip op de vroegere vliegbasis © Emiel Muijderman DTCT

Streep door herontwikkeling evenemententerrein vliegbasis Twente

ENSCHEDE - De voorgenomen herontwikkeling van een deel van de voormalige vliegbasis Twente kan niet doorgaan, heeft de Raad van State woensdag bepaald. De plannen zouden kunnen leiden tot een te hoge uitstoot van stikstof, wat de natuur kan aantasten. 

Het gaat om het middengebied van het terrein dat bedoeld is als evenemententerrein en waar feesten als Onder de Radar en Airforce worden gehouden. 

De plannen voor een Technology Base op vliegveld Twente liggen buiten het betreffende gebied. 

Volgens het bestemmingsplan ‘Voormalige vliegbasis Twenthe-Midden’ zouden er op het terrein onder meer bedrijven en agrarische activiteiten komen en evenementen worden georganiseerd. Maar die plannen zijn door de hoogste bestuursrechter vernietigd. Het bezwaar tegen de plannen kwam van de Stichting Lonnekerberg en de Natuur en Milieuraad Enschede. Zij betoogden dat er onzekerheid is over de schadelijke gevolgen die de planwijziging heeft op het omliggende natuurgebied.

De Raad van State gaat daarin mee; het is niet zeker dat het plan ‘de natuurlijke kenmerken van de betrokken Natura-2000 gebieden niet zal aantasten’. Daarmee is het in strijd met de Wet natuurbescherming.

De uitspraak vloeit voort uit een eerdere beslissing van de Raad van State, waarin een streep werd gezet door Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat maakte het mogelijk om in de buurt van natuurgebieden te bouwen, mits er in de toekomst herstel van de natuur zou zijn. Maar die aanpak is in strijd met Europese regels, oordeelde de RvS.

‘Natuur wint’

Geertjan Takkenkamp, voorzitter van de Stichting Lonnekerberg, heeft de uitspraak met tevredenheid gelezen. De stichting verweert zich al jaren tegen de plannen op de voormalige vliegbasis. „De grote evenementen en feesten zijn met deze uitspraak wel over”, zegt Takkenkamp. „De natuur heeft gewonnen.”

„We zijn ten strijde getrokken voor de natuur, hebben deze een stem gegeven. De gemeente Enschede wilde die niet horen, de provincie Overijssel ook niet, maar de Raad van State wel.”

Niet onverwacht

Woordvoerder Ruud Lutjenhuis van de gemeente Enschede noemt het vernietigen van het plan ‘jammer’. „Maar het komt niet onverwachts”, doelt hij op de eerdere uitspraak rondom het PAS. „We zijn niet de enige met dit probleem, tientallen gemeenten hebben met de gevolgen daarvan te maken.” Volgens hem komt het ministerie binnen enkele weken met een brief daarover. „Dat is afwachten.”

De uitspraak is nog vers. Enschede moet nog onderzoeken wat de consequenties van de uitspraak zijn. „Dat gaan we op een rijtje zetten.” 

Wat het betekent voor het Onder de Radar-festival weet de woordvoerder niet. „We gaan daarover op korte termijn in gesprek.” Dat moet ook wel; het feest op de voormalige vliegbasis is volgende week zaterdag al. 

Vliegveld Twenthe Evenementenorganisatie (VTE), dat het grootste deel van de desbetreffende grond in handen heeft, verwijst voor een reactie naar de gemeente. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.